NOTISER NOVEMBER 2013

 

Bändlarna fortsätter

Vi har hittat ett nytt favoritställe för våra bändelkorsnäbbar. Det visar sig att de gillar frukter från tujorna som finns utanför och bakom stadshuset.
Tjugo har vi sett som mest samtidigt.
Gå dit och kolla!

//Åke Abrahamsson 2013-11-24


Bra resa!

Av tradition avslutar vi resesäsongen med en endagsresa till Halland. Så även i år och som vanligt våra fågelklubbar tillsammans. De här resorna innehåller påfallande ofta någon riktig höjdare och så blev det även i år. En, om än svårsedd, brunsångare blev det denna gång. Den höll till i några trädgårdar nära kusten söder om Galtabäck.
De många havsörnarna på Getterön gladde många, visst, vi ser havsörnar lätt och i mängd här hemma också men det är alltid något visst med dessa stora fåglar. I varje fall med den som satt på en stolpe och lät vingarna hänga helt slappt rakt ner. Detta har man inte sett tidigare trots många örnar. Det fanns även många kärrsnäppor som hade dröjt sig kvar, säkert fler än fyrahundra som höll till ute på småöarna. I övrigt inskränkte vadarna till ett par storspovar.
Glommens sten gav några sulor, och dito alkor, inte mycket i den lätta vinden. I Korshamn fanns en skärfläcka kvar, längre ut ett par toppskarvar och några snösparvar. En svarthakedopping fick berättigad uppmärksamhet innan vi vände åter till bilarna. I Galtabäcks hamn fanns några myrspovar och dito storspovar. En stor flock med vinterhämplingar kunde beses ingående i alla dess detaljer, det blev lite bra artkunskap. Åter till Getterön hade det blivit eftermiddag och svårt motljus och de flesta valde att leta skäggmesar i vassarna vilket gav ett gott resultat, en rörhöna i kanalen blev bonus innan i det var dags att bege sig hemåt. Nio personer deltog i utflykten

//Åke Abrahamsson 2013-11-07


©Rolf Andersson


Bändlar i stan!

I rönnbärsträden utmed Wetterlinsgatan finns rönnbär i massor och även björktrastar i mängd. Snart även sidensvansar! Bland alla dessa upptäckte Tomas Göthberg fyra bändelkorsnäbbar under söndagen. De var kvar idag och blir kanske kvar flera dagar med tanke på all maten.
Kolla in Lennart Ljuhs fina bild nedan!

//Åke Abrahamsson 2013-11-04©Lennart Ljuhs


Lådan borta

Den häckningslåda som funnits ovanpå Lantmännens silo har tagits ner. Skicket har med tiden blivit så bedrövligt att det rentav var farligt att ha den kvar. Någon kan få delar i huvudet om det blåser. Dessutom skall silon rivas.

//Åke Abrahamsson 2013-11-01