NOTISER NOVEMBER 2015

 

Ett trendbrott!

Årets allahelgonaresa till Halland blev enastående bra. Vi gör den här resan som de flesta andra tillsammans med våra vänner från Skövde Fågelklubb och de brukar alltid vara fler än vi. För vår del klarar vi inte fylla en bil de mesta gångerna. Till den här hade elva deltagare mött upp och det kom inte några alls från Skövdehållet.
Vi fick ihop minst 63 arter och det är förstås väldigt bra särskilt med tanke på att det är så få tättingar så här års och på denna plats Här är en miniartlista med det bästa.

Rödspov  
Gransångare   
Salskrake*
Kungsfiskare*   
Skärsnäppa*    
Toppskarv
Alfågel*
Skäggmes   
Tordmule
Alkekung     
Prutgås* 
Tretåig mås
Smålom
Storlom     
                                                                                     
Arter med * är första gången på våra novemberresor.

Det kanske var några fler. Åtta havsörnar blev det och den obligatoriska pilgrimsfalken som denna gång inträffade vid Galtabäck. Där passerade även en stor kraftig lom som hade mycket islom över sig. Kraftigt motljus och ett mäktigt dis gjorde att den var bara att släppa.

Mycket tid ägnades åt kungsfiskaren vid Naturcenter som nästan alla till sist fick se. De är mycket svårsedda och oerhört snabba när de flyger förbi i ett vattendrag. Kungsfiskarna har haft ett bra år och står man strategiskt till kan det bli en fullträff. Här hemma kan bron över Slafsan vid Bosgården rekommenderas. Stå där några timmar, det kan löna sig.

Åke Ab skrev 2015-11-02

På spaning efter kungsfiskaren vid Getteröns Naturcenter.