NOTISER NOVEMBER 2024

 

Ny bok - Våtmark

Text Anna Froster, Foto Patrik Larsson och Roine Magnusson, Bonnier fakta och Svenska Naturskyddsföreningen. Boken är årets bok inom Svenska Naturskyddsföreningen och den finns att få där böcker säljs eller kan beställas från Svenska Naturskyddsföreningen. Anna Froster är ingen ny bekantskap för GRUS läsare. Vi minns med glädje den fina artikeln om sångsvan i  en tidigare utgåva av GRUS.

Boken är en betraktelse över något som berör oss alla på ett eller annat vis. Den är mycket väl underbyggd med fakta och det finns en välgörande relevant lista med referenser. Man märker snart att här har vi en författare som har både kunskap och förmåga att ta sig an även mycket komplexa ämnen. Författaren gör avstamp i den molltyngda berättelsen om Hornborgasjön som slutade i dur. Det är förstås naturligt, eftersom hon är bosatt vid dess östra sida. En bibliografi om Hornborgasjön är närmast oändlig men författaren hittar ändå nya och spännande vinklingar. Vi besöker även sjön Anten i landskapets västra del, Gullspång i nordost samt mossarna runt Tranemo i den södra delen. Det känns fint för en Västgöte.

När vi läser vidare och så småningom kommer mot slutet märker vi att vi har rört oss i ett tidsspann från mycket långt tillbaka i tiden till vår nuvarande miljöminister Romina Pourmokthari! Det är samma sak med geografin; författaren rör sig hemmavant från Södra Skåne till palsmyrarna nära Treriksröset. Genom bokens kapitel får vi ta del av begreppet våtmark i hela dess vida omfattning. Författaren frågar själv en smula retoriskt i inledningen ”Vad är egentligen en våtmark?” och svarar  med att svaret finns i den långa resan genom bokens kapitel och sidor. Det finns skeenden i vår historia som är särskilt viktiga och avgörande betydelse och författaren är inne på det redan i bokens början med exemplet Hornborgasjön. Det handlar om det som hände från laga skiftet i mitten på 1800-talet och fram till ett gott stycke  in på 1900-talet. Trots mitt eget stora intresse för ämnet finns här en mycket betydelsefull sak som jag har förträngt; nämligen Svenska Mosskulturföreningen. Det har inte Anna Froster. Här kan man följa det närmast religiösa raseri som skulle utrota de stora våtmarksområden som dittills täckte Sverige och som bland annat gjorde att den svarta storken försvann. I dag talar vi om den enorma omvälvning som skett i lantbruket under de senaste femtio åren och som hart när utrotat storspovar och tofsvipor, men vi glömmer den oerhörda landskapsomvandling som skedde för 150 år sedan och framåt när stora delar av Sverige torrlades. Läs Gustav Kolthoff`s berättelser från 1860-talets Falbygden och Hornborgasjön om du inte redan har gjort det!

Ett förtjusande kapitel är ”På spaning efter den stork som flytt” och som bland annat  utspelar sig i grodmarkerna i Södra Skåne. Klingavälsån och Kävlingeån har sedan länge ansetts som givna exempel på en fullständigt misslyckad grävhysteri. Anna berättar brett om detta. Därefter får vi en spännande inblick i grodriket där vi själva gärna åker omkring för att lyssna till klockgrodor och lövgrodor i sommarnatten.

När vi läser vidare får vi för första gången reda på var Erik Rosenbergs svarta stork häckade; en hemlighet som varit förborgad i många årtionden. Att även den vita storken försvann berodde naturligtvis på samma sak. Det fanns ingenstans att söka föda när våtmarkerna torrlades.

Återställande av utdikade våtmarker är naturligtvis en viktig och angelägen del av boken.; det må handla om gigantiska projekt som Hornborgasjön eller att täppa till diken som dränerar skogskärr för att skapa renare vatten åt flodpärlmusslorna. Kan vi i någon mån reparera de skador som utdikningen har åstadkommit är frågan. I många fall är det enkelt, det handlar blott och bart om att täppa utflödet. Det är inte där problemet finns. På köpet kan vi få en mycket tilltalande landskapsbild som vid Klostersjön i Varnhem. 

I kapitlet Våtmarkskriminalitet får aktivisterna komma till tals. Det handlar om företeelser i nuet och vi har mött dem i media efter mer eller minde spektakulära auktioner för att föra våtmarkernas talan. Genom bokens sidor möter vi många människor som på olika vis har ett särskilt förhållande till våtmarker. Kunskapstyngden från experter av olika slag känns tydligt. Det är bra och ökar bokens värde ytterligare.

Det här är en viktig bok i ett viktigt ämne och jag kan inte göra annat än att uppmana - Läs den! Det närmar sig jul och det är svårt att tänka sig en bättre julklapp. Förutom det rika innehållet är det en mycket vacker bok som även innehåller en mängd högklassiga fotografier som anknyter till ämnet. Förlaget har även gjort ett gott arbete och boken är ett utmärkt exempel på ett gediget bokhantverk.

Åke Abrahamsson