NOTISER SEPTEMBER 2012


AKTUELLT på BYGDEN

P-falken är tillbaka

Pilgrimsfalken på Lantmännen silo som glatt oss under senare vintrar är tillbaka, meddelar Tore Johansson

Bläsänder!

Det är ovanligt många bläsänder i våra sjöar just nu. Det mäktigaste rekordet står Lennart Sundh för som fick ihop fler än 500 av denna vackra and i Hulesjön!

Gäss

I markerna runt Ålleberg finns ovanligt många gäss just nu - där är fler än 2000, mest kanadagäss.

Glador

Fortfarande finns ett antal glador kvar i markerna. Minst sex fanns det i dag - lördag- mellan Agnestadssjön och Luttra kyrka.

//Åke Abrahamsson 2012-09-22


Vi glömde av...

... att visa det lilla filmklippet på snabelsvärmarlarven som äter dunört, när vi visade insektsbilder på månadsmötet i tisdags.

Här kommer LÄNK till klippet >> om någon är nyfiken.

//Mari Friberg och Jan Johansson


Snudd på...

I början av veckan sågs en kentsk tärna i Hornborgasjön. Jodå - den höll till i norra Sätunaviken. Den är emellertid snudd på ny art för Falköpings kommun, jag skall titta efter i den förnämliga förteckning som Jonas Grahn gjorde till jubileumsskriften för något år sedan och återkomma

//Åke Abrahamsson 2012-09-07


Nytt från Buddlejan

Det är ett dåligt fjärilsår - våra volmar med kungsmynta är i stort sett obesökta, bra år kan vi ha flera hundra fjärilar av många slag. Det är endast buddlejan som drar lite Där har vi en ny art i form av vinbärsfuks som vi inte sett som blombesökare tidigare. Vackra citronfjärilar har vi också fler av än brukligt. Se bilderna. Dagens fjäril är annars den mycket vackra sorgmantel som gästade Fågeludden en kort stund på förmiddagen. De är inte särskilt vanliga utanför skogarna. (Tips - mosa ett par kilo äpplen och häll ut dessa utmed en skogsväg med torr skog)

Åke Abrahamsson
120901©Åke Abrahamsson