NOTISER SEPTEMBER 2013

 

Fullträff som vanligt!

Mekelsmäss i Friggeråkers bygdegård har blivit en tradition i vår förening, följdaktligen noterade vi en ny fullträff den gångna helgen. Njut av bilderna som Lennart Ljuhs tagit så kommer mera senare.©Lennart Ljuhs


Massor med havsörnar!

Hur många havsörnar finns det i Hornborgasjön för nävarande? Ingen vet, men det är betydligt fler än någonsin tidigare. I dag, den 21.9, räknade man 28 enbart från Fågeludden. Det innebär att det utan vidare kan finnas tio till i söder och även flera i norr.
Vad är det som har hänt? Svaret är nog all fisken. Vattenståndet är mycket lågt och sjön är full av lättåtkomlig fisk. Åk ut och bese härligheten! Flera har frågat varför bottnarna i den norra delen är så grå och konstiga.
Det är handlar om kransalger som normalt växer i vatten och som bildar enorma undervattensängar som nu syns i mer eller mindre torkat tillstånd på de torrlagda bottnarna. Kransalger över stora områden är ett verkligt gott tecken på en frisk sjö. Allt det grå är dock inte kransalger, det är även en del frilagda bottnar med kalkbleke. Även det positivt

//Åke Abrahamsson 2013-09-21


Varje dag!

Detta är den tid på året när flest skadade fåglar dyker upp. I stort sett varje dag är det alltid någon ungfågel som råkat illa ut. Fasankycklingen, som Ingalill håller på bilden, hade förirrat sig in på Cheepy där den satt alldeles skärrad uppe under taket.

//Åke Abrahamsson 2013-09-12


©Lennart Ljuhs


Bra Skåneresa!

Elva deltagare från våra båda klubbar mötte upp till höstens Falsterboresa som bjöd på sommarvärme men ganska blåsigt. Om man tittar till artinnehållet fick vi ihop runt 115 arter vilket är ganska bra. Rätt magert sträck så här tidigt men då får man ägna sig åt annat, till exempel åka inåt landet, vilket vi gjorde. Bra med vadare, nästan allt man kan begära och även rovfåglar med mindre skrikörn och brun glada på topp. Svarthakade buskskvättor och rödstrupig piplärka fyllde upp på tättingsidan. Mindre korsnäbb och trädpiplärka dominerade i luften över Nabben. Kul kombination!
Det som imponerade mest på undertecknad var ändå den flock med fyra ägretthägrar som oförväget sträckte ut över Östersjön.


//Åke Abrahamsson 2013-09-11


UTFLYKT TILL NÖTKRÅKORNA PÅ MÖSSEBERG den  31 aug .

Morgonen var dimmig, men när vi kom upp på Mösseberg, sprack molnen isär. På vägen mot N. grindstugan drog en flock domherrar förbi  och en del småfåglar lät i buskarna, som rödhake, koltrast, talltita och järnsparv. På vägen ner mot Ö. Tunhem såg vi de första nötkråkorna flyga med krävan full av nötter. Det var en väldig trafik, där minst 10-15 nötkråkor samlade vinterförråd.
Det var nöjda deltagare, som åkte hem.

//Anita Ljungström 2013-09-03