KOMMANDE AKTIVITETER

      

NOTISER


Preliminära programpunkter finns i Svarthaken - KLICKA HÄR

OBS: se nedan i denna spalt för ändringar i programpunkter.Klubbens resepolicy – resor med övernattning. Denna innebär att resan blir av om tillräckligt många anmäler sig och att det finns ledare samt att övriga arrangemang kan ordnas. Preliminär anmälan senast tre veckor innan eller per angett datum. Efter detta datum är anmälan bindande vilket innebär att du får betala för din plats även om du inte följer med. Sjukdom är giltigt förfall. Senast per sista anmälningsdagen finns ett fast pris på resan att tillgå. Du kan fritt hoppa av fram till och med detta datum.

UTFLYKTER FÖR DAGLEDIGA
"Onsdagsgruppen"

Utflykterna för daglediga en gång i veckan fortsätter genom hela vintern. Ni som är intresserade av att titta på fåglar i skog och mark bör hänga med på detta. Såväl gamla som nya deltagare hälsas alltid varmt välkomna. Det handlar om att vara ute några timmar varje onsdag förmiddag från tidigast sju till framåt middagen i bra fågelmarker. Det hela bygger på att hitta fåglarna tillsammans, var och en efter sin förmåga.

OBS: Från och med onsdag den 27 april samlas vi klockan 07.00

Samling är som vanligt på Fredriksbergskyrkans parkering.
Tills vidare åker vi i egna bilar.

Välkomna!

/Anita och Kenneth

Tag kontakt med Anita eller Kenneth om det finns någon tveksamhet om vädret.
Några förkunskaper behövs egentligen inte.

Anita har tfn 0515 - 80078, mobil 0705 – 87 09 08 och Kenneth har 0702 - 57 81 23.

OBS Ta med fika och kläder efter väder gäller.

Länkar till alla rapporter från onsdagsgruppen finns samlade här >>>>

MAJ

Fredagen den 27 maj
klockan 21.00

Nattsångare vid Hulesjön
En klassiker hos näktergalarna och rosenfinkarna. Samling i korsningen Mossvägen gamla Göteborgsvägen. Två timmars vandring på vägarna.
Åke Abrahamsson leder. Du når Åke på tfn 070 660 24 53. OBS ingen anmälan.

Söndagen den 29 maj
klockan 06.00.
Kinnekulle

Vi besöker Munkängarna samt Österplana hed och vall samt ytterligare någon lokal. Vi upprepar förra årets fina resa med en blandning av fåglar, växter och allmän natur. Hemma vid middagstid.
Anmälan till Åke 070 660 24 53.

JUNI

Lördagen den 4 juni
klockan 06.00

Lena Borg på Varvsbergets sluttning nära Kungslena
Ett nytt naturreservat inom Tidaholms kommun. Fåglar växter och allmän natur.
Anmälan till Åke 070 660 24 53.

Torsdagen den 9 juni
klockan 22.00

Nattskärror på Mösseberg
Samling på Bergstugans parkering.
Det har visat sig på senare år att det är onödigt att åka till Skövde skjutfält, det räcker med Mösseberg. Åke Abrahamsson leder. Anmälan behövs inte.

OBS: Samtliga gamla notiser (från 2002-2022) finner du genom att klicka här >>


AKTUELLA OBSAR >>>


Äntligen!

Det har varit lite tunt på raritetsfronten, men nu small det till ordentligt när Ingemar Nilsson upptäckte en kohäger bland kossorna vid Stora Bjurum. Det rådde oro på måndagskvällen när den drog iväg efter ett kort besök men den vände uppenbarligen tillbaka för på morgonen efter gick den och födosökte bland kossorna nära Bjurumskanalen. Lite afrikakänsla över det hela.
Detta är sjöns andra kohäger, den förra var 2008 och då var det oktober och Sätuna by.

Åke skrev 2022-05-24 och Lennart Ljuhs fotograferade

Klicka på bilden för större format.


©Lennart Ljuhs


Ringmärkt storspov

Spoven fotade Lennart Ljuhs vid Redberga den 20 maj. Bilden är inskickad till Ringmärkningscentralen för att se varifrån spoven kommer. Den är individmärkt på tibian, övre delen av benet, som synes.

Åke 2022-05-21

Klicka på bilden för större format.


©Lennart Ljuhs


Rapport från onsdagsgruppen

Läs Everts rapport från
18 maj 2022

Tidigare rapporter finns här >>©Evert Arnoldsson


Hallandskusten!

Resan till Getterön och Hallandskusten den 1 maj kunde genomföras och deltagarna hade med sig fina upplevelser i bagaget hem.
Erik Tornberger har sammanställt den fina artlistan, se här >>


Åke skrev 2022-05-11


Rödspov vid Trandansen

På den första maj var det mycket välkommet med en fin rödspov vid Trandansen. Den behagade dessutom stanna hela dagen till mångas glädje. Under 1970 och 80-talen spelade rödspovar vid sjön mest varje år och häckade något år.

Lennart Ljuhs fotograferade och Åke skrev 2022-05-01


©Lennart Ljuhs


De röda och de bruna!

Först kom de röda gladorna tillbaka och sedan började de bruna att vandra in så smått. Båda arterna älskar soptippar så det är där de bästa möjligheterna är att få se dem och lära sig hur båda ser ut och hur man skiljer dem åt. Inget är statiskt i fågelvärlden, förändringar sker ständigt.
Bilden är en brun glada.

Foto Lennart Ljuhs och Åke skrev 2022-04-14

Klicka på bilden för större format.


©
Lennart Ljuhs


Så himla bra!

Den "nya" tranfestivalen blev oerhört lyckad. Utställningen i Bjurums kyrka blev ett styrkebesked som ännu en gång visade att vi förmår att klara stora arrangemang, denna gång tillsammans med Skövde fågelklubb. Hela 86 bilder fanns utställda att njuta av, dessutom drivvedskulptur, skalbaggar i övernaturlig storlek och vid ingången kunde man inhandla handblåst och signerat glas. I Varnhemsgården på söndagen kunde ett fyrtiotal intresserade njuta av en av världens duktigaste naturfotografers bilder. Under mer än två timmar fick vi se bilder av en klass och skönhet som tog andan ur oss. Jag påstår att Brutus Östling saknar konkurrens när det gäller både naturfoto och bildbehandling - i varje fall i vår del av världen.

Åke skrev och Lisette plåtade 2022-04-10


©Lisette Friberg


Ny bok

Torbjörn Skogedal har i dagarna ut kommit med en ny bok som bär titeln Längtans Landskap och jag måste erkänna att jag är helt tagen. Detta är helt enkelt en alldeles överdådigt vacker bok i stort format. Torbjörn har förstås fotograferat, men även skrivit den informativa texten. Den finns i bokhandeln och på Adlibris.
I vårt nästa medlemsblad finns en utförlig recension.

// Åke 2022-02-07