KOMMANDE AKTIVITETER

      

NOTISER


Programpunkter finns i Svarthaken - KLICKA HÄR >>Klubbens resepolicy – resor med övernattning. Denna innebär att resan blir av om tillräckligt många anmäler sig och att det finns ledare samt att övriga arrangemang kan ordnas. Preliminär anmälan senast tre veckor innan eller per angett datum. Efter detta datum är anmälan bindande vilket innebär att du får betala för din plats även om du inte följer med. Sjukdom är giltigt förfall. Senast per sista anmälningsdagen finns ett fast pris på resan att tillgå. Du kan fritt hoppa av fram till och med detta datum.

UTFLYKTER FÖR DAGLEDIGA
"Onsdagsgruppen"

Utflykterna för daglediga en gång i veckan fortsätter genom hela vintern. Ni som är intresserade av att titta på fåglar i skog och mark bör hänga med på detta. Såväl gamla som nya deltagare hälsas alltid varmt välkomna. Det handlar om att vara ute några timmar varje onsdag förmiddag från tidigast sju till framåt middagen i bra fågelmarker. Det hela bygger på att hitta fåglarna tillsammans, var och en efter sin förmåga.

OBS: Från och med onsdag den 30 november  samlas vi klockan 09.00

Samling är som vanligt på Fredriksbergskyrkans parkering.
Tills vidare åker vi i egna bilar.

Välkomna!

/Anita och Kenneth

Tag kontakt med Anita eller Kenneth om det finns någon tveksamhet om vädret.
Några förkunskaper behövs egentligen inte.

Anita har tfn 0515 - 80078, mobil 0705 – 87 09 08 och Kenneth har 0702 - 57 81 23.

OBS Ta med fika och kläder efter väder gäller.

Länkar till alla rapporter från onsdagsgruppen finns samlade här >>>>

Programmet 2023

Anmälan gäller till de flesta aktiviteterna, detta anges vid respektive aktivitet. Samåkning när så är möjligt. Vid resor utanför Skaraborg delar de som åker med i bilen på, för närvarande, 18,50 per mil. Även i övrigt, om den som kör vill ha ersättning. Ta alltid med fika och kläder efter väder. Vi samlas alltid på Fredriksbergskyrkans parkering. Aktiviteter kan ställas in om det saknas ledare.

JANUARI 2023

Trandansen och örndagar igen!Den 8, 15, 22 och den 29 januari har vi öppet i Trandansen mellan klockan 08.00 och klockan 16.00.

Fast nu kallar vi det Vinterfåglar i Södra Hornborgasjön. Fast samma aktivitet som
många gånger förr.
Anita och Ingalill ordnar med personal. Det finns således en hake och den är att vi har svårt med att få till det med örnfoder. Vi kommer att ha öppet hus fyra söndagar i januari.
Man kan fika och få sig en korv men framför allt finns guider som håller reda på fåglarna och i synnerhet örnarna. Välkomna!

Lördag – söndag den 14 – 15 januari.
Den internationella midvinterräkningen av änder, svanar och gäss.

Deltagande och lokaler efter överenskommelse. Omfattningen beror på hur mycket öppet vatten det finns. I de allra flesta fall en mycket begränsad verksamhet. Samordnare är som alltid Sten Danielsson tfn 0515 72 82 17 eller 076 147 85 86

Fredagen den 27 januari klockan 19.00
Årsmöte i Friggeråkers bygdegård.
Läs mer i Svarthaken >>

Bildvisare på årsmötet Bengt Åke Öhgren som kallar sitt föredrag ”Strövtåg med kamera långt borta och hemmave”.

27-30 januari
Vinterfåglar Inpå Knuten

Läs här >>

FEBRUARI

Skåneresa den 3 – 5 februari.
Fredag till söndag
Vinterresa till Skåne med välbekant innehåll.

Boende i vandrarhem på vanligt vis. Vi gör resan tillsammans med våra vänner i Skövde Fågelklubb. Avresa fredag em. klockan 16 och hemma söndag kväll senast 21. Resan kostar 1600 - 2000 kronor. Klubbens resepolicy gäller, se längre upp i denna spalt.
Ett mer preciserat pris finns att tillgå tre veckor innan resa.
Sista dag för anmälan är den 13 januari.
Ring Åke tfn 070 660 24 53 och anmäl dig. Åke har all information som kan behövas.

Tisdagen den 21 februari
klockan 19. 00

Månadsmöte i klubblokalen
Lennart Sundh kommer till oss denna gång med ett bildföredrag Glimtar från våra artrika vägkanter – från orkidéer och lupiner till sandödla och pärluggla.
Välkomna! Missa inte detta!

OBS: Samtliga gamla notiser (från 2002-2022) finner du genom att klicka här >>


AKTUELLA OBSAR >>>


Rapport från onsdagsgruppen

Rapport från
18 jan >>

Tidigare rapporter finns här >>


©Evert Arnoldsson


Första "örndagen"

Inte så många besökare - kanske ett drygt sextiotal, men fint ändå. Fem havsörnar blev det, en gammal örn, kanske fru Valdemar, satt länge på eftermiddagen och åt på det utlagda vildsvinet. Det övriga var väl inte så mycket, men ett trettiotal vinterhämplingar, en flock gräsänder och några storskrakar blev det. Även en gråhäger Tidigare hade några grågäss dragit förbi.

// Åke 230108


Förbered dig för Vinterfåglar Inpå Knuten 2023Läs här >>


In med det nya och ut med det gamla

ETT GOTT NYTT ÅR vill jag önska er alla. När vi sammanfattar den gångna året finner vi att det är ett av de bästa vi haft. Onsdagsgruppen har varit ute 52 gånger ännu ett år! Vi passerade 300 strecket när det gäller sedda arter i vår kommun genom tiderna. Årets resultat blev 224 arter, några fler än genomsnittat. Den som såg flest av dessa fick ihop 204. Inte dåligt!
Nu tar vi nya tag!

Missa inte att vi har öppet hus i Trandansen fyra söndagar i januari från den åttonde. Sista fredagen i januari har vi vårt årsmöte i Friggeråkers Bygdegård, en härlig tillställning i en god tradition.

Vi behöver örnmat. Har ni eller har tips om vem vi kan kontakta, tveka inte att ta kontakt med Åke 070 660 24 53.

A
tt mata småfåglar är dyrare än någonsin men fåglarna skall inte behöva lida för mr Putins tilltag. Ett tips - Slutarps kvarn är vad jag har funnit ut både bäst och billigast. 

// Åke 221230


GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR!

I dag vänder det, nu har dagen ökats med en hel minut. Det är av stor betydelse. Inte minuten i sig utan känslan. Nu kan det inte bli mörkare.
Faktum är att även fåglarna känner av det lilla - man kan höra en talgoxe sjunga innan nyår och få se skatorna bära pinnar.
Det har varit en trög fågelhöst, särskilt känns bristen på småfåglar svår. Det går utför med fåglarna i jordbrukslandskapet.
Våra utfodringar är emellertid bra, ni har väl läst om dem i Svarthaken. Det verkar ha gått bra för talltitorna, det är helt klart. Det är fler på min utfodring vid Bergsjön än tidigare år. Man kan höra dem locka från flera håll. Tätätä säger dom och så sjunger dom så fint, det dröjer inte länge innan man kan höra den första.
I dag flög en kungsörn högt över soptippen -alltid något.

Skrev Åke dan före dan.... (2022-12-21)


©Mari Friberg