KOMMANDE AKTIVITETER

      

NOTISER


Programpunkter finns i Svarthaken - klicka HÄR

Klubbens resepolicy – resor med övernattning. Denna innebär att resan blir av om tillräckligt många anmäler sig och att det finns ledare samt att övriga arrangemang kan ordnas. Preliminär anmälan senast tre veckor innan eller per angett datum. Efter detta datum är anmälan bindande vilket innebär att du får betala för din plats även om du inte följer med. Sjukdom är giltigt förfall. Senast per sista anmälningsdagen finns ett fast pris på resan att tillgå. Du kan fritt hoppa av fram till och med detta datum.

UTFLYKTER FÖR DAGLEDIGA
"Onsdagsgruppen"

Utflykterna för daglediga en gång i veckan fortsätter genom hela vintern. Ni som är intresserade av att titta på fåglar i skog och mark bör hänga med på detta. Såväl gamla som nya deltagare hälsas alltid varmt välkomna. Det handlar om att vara ute några timmar varje onsdag förmiddag från tidigast sju till framåt middagen i bra fågelmarker. Det hela bygger på att hitta fåglarna tillsammans, var och en efter sin förmåga.

OBS: Från och med onsdag den 8 maj samlas vi klockan 07.00
Samling är som vanligt på Fredriksbergskyrkans parkering.
Tills vidare åker vi i egna bilar.

Välkomna!

/Anita och Kenneth

Tag kontakt med Anita eller Kenneth om det finns någon tveksamhet om vädret.
Några förkunskaper behövs egentligen inte.

Anita har tfn 0515 - 80078, mobil 0705 – 87 09 08 och Kenneth har 0702 - 57 81 23.

OBS Ta med fika och kläder efter väder gäller.

Länkar till alla rapporter från onsdagsgruppen finns samlade här >>>>

Program 2024

Anmälan gäller till de flesta aktiviteterna, detta anges vid respektive aktivitet. Samåkning när så är möjligt. Vid resor utanför Skaraborg delar de som åker med i bilen på, för närvarande, 18,50 per mil. Även i övrigt, om den som kör vill ha ersättning. Ta alltid med fika och kläder efter väder. Vi samlas alltid på Fredriksbergskyrkans parkering. Aktiviteter kan ställas in om det saknas ledare.

Lördagen den 27 juli
klockan 07.00

Grimmestorp i Velinga söder om Tidaholm.
Spännande landskap och spännande arter - lördagen den 27 juli klockan 07.00. Hemma 12.00. Grimmestorpskogen söder om Tidaholm är ett mäktigt stycke natur av stor skönhet. En hel del botanik såsom knärot och tallört, som är vanliga samt korsnäbbar och tofsmesar i skogen och varför inte järpe? Det är vi som besöker området oftast. Under de senare åren har ungefär 40 arter setts på årsbasis vilket nog är vad som är möjligt. Rik svampflora. Åke Abrahamsson leder och som du skall anmäla dig till. Ring Åke på tfn 070 660 24 53.

Tisdag den 6 augusti
klockan 18.00.
Trandansen.
Säsongsuppstart. Det finns en stor tradition i detta och det kan vara riktigt bra med vadarfåglar om vattenståndet är vadarvänligt. Vi bjuder på korv med bröd, men fika och dryck får du bestå med själv. Åke ansvarar, tfn 070 660 24 53. Ingen anmälan.

Tisdagen den 20 augusti
klockan 19.00.
Månadsmöte i klubblokalen

Landskap och natur på Falbygden. Om hur landskapet har förändrats och så även fågellivet. Ett bildföredrag av Åke Abrahamsson. Välkomna!

Resterande programpunkter finns att hitta i Svarthaken, klicka HÄR


 

OBS: Samtliga gamla notiser (från 2002-2024) finner du genom att klicka här >>


AKTUELLA OBSAR >>>


Dags igen 

Inom några dagar startar vår hösttermin på allvar. Redan på lördag den 27 juli bär det av till Grimmestorpaskogen i Velinga som har blivit lite av vårt favoritmål. Det är i själva verket vi som har kunskapen om fåglarna i Naturreservatet.
Sedan följer en spännande höst med många händelser.

//Åke 2024-07-24


Falbygdens Fågelklubb har sorg - Tomas Hertzman är död

Läs minnesorden från Niclas Fällström här >>


Foto Niclas Fällström


Ny bok – Naturens fröjd!
Det är inte möjligt med en egentlig recension, eftersom boken är pinfärsk från trycket samtidigt som vårt medlemsblad skall tryckas i nutid. Några rejäla nerslag i boken och samtal med författaren ger en klar och entydig bild. Vi har blivit bortskämda med Torbjörn Skogedals tidigare bokutgåvor. I en tät följd efter böckerna om Hornborgasjön, Vid rinnande vatten och Längtans landskap kommer nu Naturens fröjd. Efter den tidigare raden av vackra och innehållsdigra böcker är förväntningarna högt ställda inför den nya boken, men man blir inte besviken. Tvärtom. Det är lätt att förtjusas av de enastående vackra bilderna, men boken skall först och främst läsas och man skall finna att den om möjligt ännu mer än de tidigare bygger på en rik kunskapsmättad text. Där möts vi förstås av kända företeelser i text och bild, men påfallande ofta berättar författaren om naturens verkliga finesser i det stora såväl som det lilla och vi kan bara konstatera att detta hade vi inte en aning om. Böcker är inte endast sitt innehåll utan också sitt utförande. Votum förlag har ännu en gång visat prov på ett skickligt bokhantverk vilket höjer bokens kvalitet ännu ett snäpp. Den innehåller 260 sidor, är i stort format och tryckt på högklassigt papper. Den kommer att finnas med på våra inneaktiviteter framgent och den finns förstås att köpa i bokhandeln och från Ad Libris och då kostar den 299 kronor. Om ni kan vänta (borde vara svårt) kommer Torbjörn och Eva att finnas med under Mekelsmäss och då kan ni köpa boken där.


En Upplevelse

Fågelintresset har skiftat karaktär helt under något årtionde.  Det är främst digital kommunikation som har förändrat allt. Någon upptäcker något fint, slår larm, och sedan åker alla dit. Men egentligen handlar det fortfarande om upplevelser, så som det alltid har gjort.
En del vadarfåglars honor lämnar maken när äggen kläcks och sedan får hanen ta hand om ungarna själv. För hennes del bär det åter till Afrika. I början av juni drar således svartsnäppehonorna från norr söder ut och vid Vadboden i Södra Hornborgasjön fanns ett sextiotal södergående svartsnäppor vid den tiden och dessa hade en för vadarna helt egen metod att söka föda på, således ett kollektivt födosök vilket är ovanligt för att inte säga unikt bland vadarna. Hela flocken var mycket tätt hopträngd och rörde sig snabbt fram och tillbaka på ganska djupt vatten under ständigt plockande efter ätbart. Liv och rörelse. Jag tror att de rör om tillsammans för att bättre komma åt mer ätbart från botten. Såsom skarvar och skrakar bedriver sitt fiske. Spännande!

//Åke A den 23 juni.


Rödstjärt

Det verkar vara några häckningar i norra delen av kommunen av trädgårdens juvel, rödstjärten, i år.
Denna vackra hanne häckar i Bjällum.
Häckning av rödstjärt är ganska ovanligt där.

Torbjörn Skogedal

Klicka på bilden för större storlek.


©Torbjörn Skogedal


Det går bra! 

In i juni brukar vi tala om nattaktiva arter. I år finns det ett särskilt skäl eftersom de är fler i år än på många tidigare år. Sålunda har vi sex kornknarrar - två utmed Gamla Göteborgsvägen och tre mellan Långabergen och Slutarp i Mönarpsområde - bland annat! Vaktlar lite varstans och även gräshoppsångare. De skönsjungande kärrsångarna är många. Och om inte detta vore nog finns det en busksångare sedan ett par dagar som dessutom är lätthörd. Bege er till Gamla Göteborgsvägen mittemot Annies väg intill kanalen så kan ni lyssna till en riktig mästare. Men passa på, man vet aldrig hur länge de stannar. Man skall veta att den är långt i från årlig på Falbygden.

Den förnämliga bilden nedan har Lennart Ljuhs som upphovsman. 

Klicka på bilderna för större storlek


©Lennart Ljuhs

Apropå detta blir det en bild till. För tio år sedan hade vi en häckning av busksångare vid Fågeludden. Vi fångade först en hona med ruvfläck, därefter en nyss flygg unge och där fanns även en sjungande hane. Vid det tillfället tillkom bilden här intill som från vänster visar busksångare, rörsångare och kärrsångare. Jag kan tänka mig att bilden är fullständigt unik.
Det är Hornborgasjöns fältstation som ansvarar för ringmärkningen vid Hornborgasjön.

Foto Åke A, som även skrivit texten 2024-06-09


©Åke Abrahamsson