KOMMANDE AKTIVITETER

      

NOTISER


Programpunkter finns i Svarthaken - klicka HÄR

Klubbens resepolicy – resor med övernattning. Denna innebär att resan blir av om tillräckligt många anmäler sig och att det finns ledare samt att övriga arrangemang kan ordnas. Preliminär anmälan senast tre veckor innan eller per angett datum. Efter detta datum är anmälan bindande vilket innebär att du får betala för din plats även om du inte följer med. Sjukdom är giltigt förfall. Senast per sista anmälningsdagen finns ett fast pris på resan att tillgå. Du kan fritt hoppa av fram till och med detta datum.

UTFLYKTER FÖR DAGLEDIGA
"Onsdagsgruppen"

Utflykterna för daglediga en gång i veckan fortsätter genom hela vintern. Ni som är intresserade av att titta på fåglar i skog och mark bör hänga med på detta. Såväl gamla som nya deltagare hälsas alltid varmt välkomna. Det handlar om att vara ute några timmar varje onsdag förmiddag från tidigast sju till framåt middagen i bra fågelmarker. Det hela bygger på att hitta fåglarna tillsammans, var och en efter sin förmåga.

OBS: Från och med onsdag den 30 april samlas vi klockan 07.00
Samling är som vanligt på Fredriksbergskyrkans parkering.
Tills vidare åker vi i egna bilar.

Välkomna!

/Anita och Kenneth

Tag kontakt med Anita eller Kenneth om det finns någon tveksamhet om vädret.
Några förkunskaper behövs egentligen inte.

Anita har tfn 0515 - 80078, mobil 0705 – 87 09 08 och Kenneth har 0702 - 57 81 23.

OBS Ta med fika och kläder efter väder gäller.

Länkar till alla rapporter från onsdagsgruppen finns samlade här >>>>

PROGRAMPUNKTER 2025

Anmälan gäller till de flesta aktiviteterna, detta anges vid respektive aktivitet. Samåkning när så är möjligt. Vid resor utanför Skaraborg delar de som åker med i bilen på, för närvarande, 18,50 per mil. Även i övrigt, om den som kör vill ha ersättning. Ta alltid med fika och kläder efter väder. Vi samlas alltid på Fredriksbergskyrkans parkering. Aktiviteter kan ställas in om det saknas ledare.

JUNI

Månadsmöte vid Bergsstugan - tisdagen den 17 juni klockan 18.00.
Vi avslutar vårsäsongen så som vi har gjort tidigare med en samling på Mösseberg. Vi sätter även eld under korvgrytan så som vi brukar göra når vi är vid Bergstugan.

Skogastorps naturreservat - tisdagen den 24 juni.
Samling klockan 18 på parkeringsplatsen till reservatet. En kortare vandring i reservatet när det är som allra vackrast. En pärla i Västergötland. Om någon behöver skjuts skall ni ringa Åke 070 660 24 53 som leder det hela. Anmälan till Åke senast dagen innan.

Kymbo våtmark mitt i sommaren - lördagen den 28 juni klockan 07.00.
En av våra många nya våtmarker och kanske den största, den är tio hektar. Det kan finnas många vadare såsom grönbenor och svartsnäppor och flera andra. Anita Ljungström leder och du skall anmäla dig till henne på tfn 070 587 09 08.

Grimmestorp i Velinga söder om Tidaholm. Spännande landskap med storskog och moränryggar - lördagen den 26 juli klockan 07.00.
Hemma igen 12.00. En hel del botanik såsom knärot och tallört, som är vanliga, samt korsnäbbar och tofsmesar i skogen. Många svampar, inte minst kantareller. Det är vi som oftast besöker området. Under de senare åren har ungefär 40 fågelarter setts på årsbasis vilket nog är vad som är möjligt. Vi försöker med att återvända till Grimmestorp ännu en gång även om det känns som att intresset från medlemmararna har svalnat en smula. Åke Abrahamsson leder och som du skall anmäla dig till. Ring Åke på tfn 070 660 24 53.

AUGUSTI

Trandansen - tisdag den 5 augusti klockan 18.00.
Säsongsuppstart. Ännu en gång i raden av många. Det är vadartid men det hänger på om vattenståndet är vadarvänligt, det vill säga lågt. Vi bjuder på kokkorv med bröd, men fika och dryck får du bestå med själv. Åke ansvarar, tfn 070 660 24 53. Ingen anmälan.

Månadsmöte i klubblokalen - tisdagen den 19 augusti klockan 19.00.
Den blommande Falbygden och diverse annat därtill. Det är lätt att tro att gräset är grönare längre bort men det är det inte. Vi har ett fyrtiotal naturreservat inom kommungränsen och det är flest bland kommunerna i hela Västra Götaland. Falbygden är en oslagbar oas i landskapet och där vi är där varje dag. Det är Åke som svarar för föredraget denna kväll. Välkomna

Resten av programpunkterna finns i Svarthaken, klicka HÄR

OBS: Samtliga gamla notiser (från 2002-2025) finner du genom att klicka här >>


Rapportera dina observationer på Artportalen

Dagens obsar Falköping >>


ÖLANDSRESA

Årets Ölandsresa i slutet på maj bjöd på hösttemperaturer. I vissa stunder blåste det riktigt kallt, som högst lyckades vi komma upp i 18 grader på söndagen.
Även om inte vi hade sommarvärme så lyckades vi se 135 arter, vilket är alldeles lysande (jämfört med 2024 126 arter).
Vi lyckades se dom flesta karaktärsarter för ön som rödspov, ängshök, höksångare, kornsparv och halsbandsflugsnappare. Resans höjdpunkt var en ängshökshane som hade flyguppvisning i flera minuter och som kom riktigt nära.

Artlista finns här >>

/ Erik


Upptäck naturen i din omgivning

45 fina platser att besöka i vår eller i sommar: Naturreservat och andra skyddade områden i Falköpings kommun


Gåsatid

Nu för tiden är det svantid och gåsatid när det borde vara vinter, räknat efter de gamla märkena. Åker man söder ut från Falköping och även söder om Hornborgasjön kan man få se flera av de gråa gässen. Grågässen är flest men det är även många av de uppkäftiga bläsgässen som man känner igen på långt håll på den vita bläsen och de svarta teckningarna på magen. I år är vi begåvade med fler spetsbergsgäss än vi brukar se. Skära ben och en skär fläck på den mörka näbben är kännetecken men framför en blågrå rygg som lyser lång väg men som kan skifta med ljuset. Pinkfoot - säger engelsmännen!
Sädgåsen är ovanlig här, då får man åka till sjön Östen på andra sidan Skövde. De två sädgåsraserna blir inom kort två arter. Vi ser båda vid sjön Östen. Grågässen och de vitkindade har ökat alldeles förfärligt över alla bräddar och spetsbergsgässen är på väg åt samma håll. Resultatet blir att den tunna vegetationen på Svalbard betas för hårt vilket är ett stort miljöproblem. De har för övrigt även börjat häcka i Nordnorge.

/ Åk
e 2025-03-07

Klicka på bilden för större format.

Spetsbergsgäss
©Åke Abrahamsson


SPARVUGGLA

Gryten 20 februari 2025.
Foto: Markus Flensén

Klicka på bilden för större format.


©Markus Flensén