KOMMANDE AKTIVITETER

      

NOTISER


Programpunkter finns i Svarthaken - KLICKA HÄR >>Klubbens resepolicy – resor med övernattning. Denna innebär att resan blir av om tillräckligt många anmäler sig och att det finns ledare samt att övriga arrangemang kan ordnas. Preliminär anmälan senast tre veckor innan eller per angett datum. Efter detta datum är anmälan bindande vilket innebär att du får betala för din plats även om du inte följer med. Sjukdom är giltigt förfall. Senast per sista anmälningsdagen finns ett fast pris på resan att tillgå. Du kan fritt hoppa av fram till och med detta datum.

UTFLYKTER FÖR DAGLEDIGA
"Onsdagsgruppen"

Utflykterna för daglediga en gång i veckan fortsätter genom hela vintern. Ni som är intresserade av att titta på fåglar i skog och mark bör hänga med på detta. Såväl gamla som nya deltagare hälsas alltid varmt välkomna. Det handlar om att vara ute några timmar varje onsdag förmiddag från tidigast sju till framåt middagen i bra fågelmarker. Det hela bygger på att hitta fåglarna tillsammans, var och en efter sin förmåga.

OBS: Från och med onsdag den 6 september samlas vi klockan 08.00

Samling är som vanligt på Fredriksbergskyrkans parkering.
Tills vidare åker vi i egna bilar.

Välkomna!

/Anita och Kenneth

Tag kontakt med Anita eller Kenneth om det finns någon tveksamhet om vädret.
Några förkunskaper behövs egentligen inte.

Anita har tfn 0515 - 80078, mobil 0705 – 87 09 08 och Kenneth har 0702 - 57 81 23.

OBS Ta med fika och kläder efter väder gäller.

Länkar till alla rapporter från onsdagsgruppen finns samlade här >>>>

Programmet 2023

Anmälan gäller till de flesta aktiviteterna, detta anges vid respektive aktivitet. Samåkning när så är möjligt. Vid resor utanför Skaraborg delar de som åker med i bilen på, för närvarande, 18,50 per mil. Även i övrigt, om den som kör vill ha ersättning. Ta alltid med fika och kläder efter väder. Vi samlas alltid på Fredriksbergskyrkans parkering. Aktiviteter kan ställas in om det saknas ledare.

SEPTEMBER
Fredag den 22 september - söndag den 24 september
Mekelsmäss, utställning i Friggeråkers bygdegård
Öppettider:
Fredag 18-23
Lösdag 14-24
Söndag 11-15
Som vanligt har vi en diger lista av utställare, hela 25 stycken, se nummer 24
https://www.matokultur.se/konstnatten/
Det har tillkommit en deltagare:Thomas Göthberg, foto.
Vi har i år också tagit med våra holktillverkare, det borde vi gjort många år tidigare. Naturligtvis ska dom vara med i listan. När det närmar sig skarpt läge i september så kommer vi att i vanlig ordning höra av oss till föreningens medlemmar. Vi behöver personal som ställer upp som holk- och fikaförsäljare, skärmresare med mera. Förhoppningen är att ni i vanlig ordning mangrant ställer upp.

OKTOBER

Fredag-söndag 6 – 8 oktober.
Traditionell Ölandsresa
Vi gör om möjligt resan tillsammans med våra vänner i Skövde Fågelklubb. Avresa fredag EM klockan 16 och hemma söndag kväll senast 21. Anmälan Se klubbens resepolicy. Man får räkna med att prislappen för helgen landar på runt 2000 kronor.
Ring Åke, tfn 070 – 660 24 53 som tar emot anmälan senast den 17 september. - då får du också all ytterligare information som kan behövas. Resan anordnas om tillräckligt många anmäler sig och om det finns ledare.

Lördagen den 7 oktober
klockan 07.00
Kinneviken Lidköping

Ny utflykt. Har vi tur är det en bra sträckdag för simfåglar och inte minst någon labb. Åke tar emot anmälan till tfn 070 660 24 53. Anordnas om det finns ledare och tillräckligt många anmäler sig.

Söndagen den 15 oktober
klockan 08.00

Sjön Lönern
Boende vid sjön talar om rastande alfåglar och sjöorrar om höstarna. Vi tar reda på om det finns någon bäring i detta under några förmiddagstimmar. Åke tar emot anmälan på tfn 070 660 24 53. Åke Leder det hela.

Tisdagen den 17 oktober
klockan 19.00

Månadsmöte i klubblokalen
Anders och Carina Skoglöf från Hjo har med sig ett bildföredrag med titeln ”Fåglar och Fågellokaler i Östra Skaraborg” Spännande om en del av vårt landskap där vi inte är så ofta. Missa inte detta.

Torsdagen den 19 oktober
Klockan 19.00

Årets bildföredrag i Slötagården
Ett arrangemang med tradition. Vi samverkar med Naturskyddsföreningen. Denna gång är det välkände Torleif Halvorsen som kommer med ett bildföredrag som han har valt att kalla ”Stort, smått och mitt emellan i våra hemmamarker. Om du har behov av skjuts skall du ringa Åke 070 660 24 53 eller Enar Höglund tfn 070 655 18 05

Lördagen den 28 oktober
Getterön och Morups Tånge
Vi åker inte om vädret är för dåligt Den här tiden på året kan vara riktigt bra med alkekungar, snösparvar och berglärkor och även en hel del vadare. Det finns plats för överraskningar. Åke tar emot anmälan på tfn 070 660 24 53 senast tre dagar innan. Resan blir av om tillräckligt många anmäler sig och det finns ledare. Vi försöker samordna det hela med Skövde Fågelklubb.

 

Resterande programpunkter finns i Svarthaken - KLICKA HÄR >>

OBS: Samtliga gamla notiser (från 2002-2023) finner du genom att klicka här >>


AKTUELLA OBSAR >>>


"Kommunligan"

Varje vinter har jag någonstans visat resultatet i "kommunligan". Det vill säga hur många arter som har setts i våra näraliggande kommuner under året. Jo, året är inte slut men det blir inte så mycket mer; år efter år har vi för vår del hamnat på cirka 220. Så här ser det ut i slutet på september:

Falköping        217
Lidköping       215
Skövde          211      
Mariestad       210
Skara            206
Tidaholm       179

Som synes är det inga fantastiska skillnader mellan kommunerna. Till nyår kommer vi med ett slutresultat. Genom tiderna har det setts fler än 300 arter i vår kommun.

//Åke 2023-09-21


Gammafly i mängd

Gammaflyet är en migrerande liten fjäril (liksom amiral och tistelfjäril med flera) I år är de jättemånga, vår fjärilsbuske år full av dem.

//Åke 2023-09-08

Klicka för större bild.


©Ingalill Abrahamsson


Ett tips!

Fina kvällar i september kan man bege sig till Trandansen timmen innan solnedgång. Då får man uppleva när tranorna flyger in till sjön för nattvila. Detta är faktiskt ett skådespel värt att bevittna

//Åke 2023-09-06


FÖRENINGSNYTT

Resan till Hallandskusten ställdes in. Inte på grund av brist på ledare och deltagare utan på grund av hällregn.

Den traditionella nötkråkevandringen den tredje september lockade sju deltagare som kunde räkna in ett tjugofemtal nötkråkor och dessutom cirka 15 korsnäbbar.

Det uppstår i bland svårigheter med att höra av våra föredragshållare säger när lokalen är fylld med folk. Vi kommer därför  att låna högtalare och lämplig mikrofon av Studiefrämjandet från och med nästa månadsmöte.

//Åke 2023-09-03


FÖRENINGSNYTT

Resan till Hallandskusten den kommande helgen blir av. Erik Tornberger ansvarar. Erik har tfn 070 961 93 65.

Rovfågelkursen startade upp den förra helgen och kommer att fortsätta under hösten. Svårt att få till det på grund av dåligt rovfågelväder i form av regn.

Torsdagsträffar 
Nytt för i höst. Vi använder klubblokalen ganska lite och det finns önskemål bland medlemmarna om fler inneaktiviteter. Det blir det den 5 och 26 oktober samt den 16 november och den 1 december. Fika, snack och ett enkelt program skall det bli. Mer info kommer.

//Åke 2023-08-23


Hedersutmärkelse

Birdlife Sverige, f d Sveriges Ornitologiska Förening utser varje år någon eller några medlemmar som mottagare till föreningens finaste utmärkelse förtjänstplaketten. På dess hemsida kan man efter lite letande finna listan över vilka som erhållit denna. Listan innehåller då kända namn som Unger, Järås och Wirdheim och naturligtvis också många obekanta. För att erhålla förtjänstplaketten ska man enligt motiveringen på hemsidan ha verkat positivt för fågelskydd, fågelintresse och fågelforskning. 
Helgen 21-23 april hade Birdlife Sverige sin riksstämma i Skara. På detta möte tilldelades vår ordförande Åke Abrahamsson tillsammans med tre andra mottagare årets förtjänstplakett. Motiveringen som angavs i Vår Fågelvärld var för arbetet med tornfalksprojektet men i Grus utvidgades motiveringen till insatser vid Hornborgasjön och föreningsarbetet i stort. I vår förening kan vi naturligtvis hålla med om motiveringen och kanske särskilt då det sistnämnda. Utmärkelsen är synnerligen välförtjänt och vi vill framhålla att Åke kanske är den enda i gamla Skaraborg som erhållit den. 
För att uppmärksamma hedersutmärkelsen överlämnade vår förening på augustimötet en akvarell till Åke. En tornfalksfjäder målad av Evert Arnoldsson. Ytterligare en fjäder i hatten för en mycket välförtjänt mottagare. 

// Lennart 2023-08-20


Rapport från onsdagsgruppen

Rapport från
5 juli >>

Tidigare rapporter finns här >>


©Evert Arnoldsson