KOMMANDE AKTIVITETER

      

NOTISER


Preliminära programpunkter finns i Svarthaken - KLICKA HÄR

OBS: se nedan i denna spalt för ändringar i programpunkter.Klubbens resepolicy – resor med övernattning. Denna innebär att resan blir av om tillräckligt många anmäler sig och att det finns ledare samt att övriga arrangemang kan ordnas. Preliminär anmälan senast tre veckor innan eller per angett datum. Efter detta datum är anmälan bindande vilket innebär att du får betala för din plats även om du inte följer med. Sjukdom är giltigt förfall. Senast per sista anmälningsdagen finns ett fast pris på resan att tillgå. Du kan fritt hoppa av fram till och med detta datum.

UTFLYKTER FÖR DAGLEDIGA
"Onsdagsgruppen"

Utflykterna för daglediga en gång i veckan fortsätter genom hela vintern. Ni som är intresserade av att titta på fåglar i skog och mark bör hänga med på detta. Såväl gamla som nya deltagare hälsas alltid varmt välkomna. Det handlar om att vara ute några timmar varje onsdag förmiddag från tidigast sju till framåt middagen i bra fågelmarker. Det hela bygger på att hitta fåglarna tillsammans, var och en efter sin förmåga.

OBS: Från och med onsdag den 27 april samlas vi klockan 07.00

Samling är som vanligt på Fredriksbergskyrkans parkering.
Tills vidare åker vi i egna bilar.

Välkomna!

/Anita och Kenneth

Tag kontakt med Anita eller Kenneth om det finns någon tveksamhet om vädret.
Några förkunskaper behövs egentligen inte.

Anita har tfn 0515 - 80078, mobil 0705 – 87 09 08 och Kenneth har 0702 - 57 81 23.

OBS Ta med fika och kläder efter väder gäller.

Länkar till alla rapporter från onsdagsgruppen finns samlade här >>>>

JUNI

 

Med Västkuststiftelsen

Stipakullarna i Näs – Botanisk vandring torsdagen den 30 juni 18.00. En av de utflykter som vi och Naturskyddsföreningen tillsammans arrangerar inom Västkuststiftelsens program. Samling på parkeringen till Stipakullarna. Här blommar fjädergräset praktfullt under högsommaren. Ansvarig är Torgny Jansson tfn 072 277 96 43. Anmälan till Torgny.

JULI

Hornborgasjöns utlopp på kvällen - Nytt i juli - augusti.
Fina kvällar i utloppet kan bjuda på mycket roligt. Det är här de flesta vadarna ses, de rastar på flytöarna utanför. Där rastar även alla skräntärnorna. Dessutom kan vadarstäcket vara lyxigt bra. Det ser man inget av på östsidan. DESSUTOM är medljuset fantastiskt.
Det går inte att sätta någon dag när man inte vet vädret i förväg, men jag räknar med att det skall finnas tre möjligheter som Åke tar hand om. Första gången kan inträffa när som helst efter den 25 juli.
Vad du gör är att tala om att du är intresserad så får du besked när det är så dags. Ring eller mejla Åke 070 660 24 53 eller ake.p.abrahamsson@telia.com

Lördagen den 30 juli
klockan 07.00 - 12.00
Grimmestorp i Velinga söder om Tidaholm.

Spännande grusformationer och artrik miljö.  Grimmestorpskogen ett stycke söder om Tidaholm är ett mäktigt stycke natur av stor skönhet. En hel del botanik såsom knärot och tallört som är vanliga och även ryl finns, denna numera så rara växt! Korsnäbbar och tofsmesar i skogen och kanske järpe. Ta med oömma kläder, rejäla skor och matsäck. Åke Abrahamsson leder och som du skall anmäla dig till. Ring Åke på tfn 070 660 24 53.

OBS: Samtliga gamla notiser (från 2002-2022) finner du genom att klicka här >>


AKTUELLA OBSAR >>>


Rapport från onsdagsgruppen

Läs Everts rapport från
22 juni >>

Tidigare rapporter finns här >>©Evert Arnoldsson


Konstaterat!

Ägretthäger häckar i Hornborgasjön. Peder Hedberg Fält har varit ute i sjöområdet och konstaterat att så är fallet. Tre ungar finns i boet.

Det är dags för nattskärrorna. Det är enkelt numera: åk upp på Mösseberg, fortsätt förbi Bergsstugans parkering fram till nästa möjliga parkering, cirka 500 meter. Halv elva är en bra tid. På kvällen således.

//Åke A 2022-06-10


Ibland måste man sträcka sig för att nå det man vill ha!

Kohäger, Bjurum.

Foto: ©Torbjörn Skogedal

Klicka på bilden för större format!


Äntligen!

Det har varit lite tunt på raritetsfronten, men nu small det till ordentligt när Ingemar Nilsson upptäckte en kohäger bland kossorna vid Stora Bjurum. Det rådde oro på måndagskvällen när den drog iväg efter ett kort besök men den vände uppenbarligen tillbaka för på morgonen efter gick den och födosökte bland kossorna nära Bjurumskanalen. Lite afrikakänsla över det hela.
Detta är sjöns andra kohäger, den förra var 2008 och då var det oktober och Sätuna by.

Åke skrev 2022-05-24 och Lennart Ljuhs fotograferade

Klicka på bilden för större format.


©Lennart Ljuhs


Ringmärkt storspov

Spoven fotade Lennart Ljuhs vid Redberga den 20 maj. Bilden är inskickad till Ringmärkningscentralen för att se varifrån spoven kommer. Den är individmärkt på tibian, övre delen av benet, som synes.

Åke 2022-05-21

Uppdatering:
Den ringmärkta storspoven ringmärktes i Humbersite i Norra England de 6 november 2018.

Åke 2022-05-26

Klicka på bilden för större format.


©Lennart Ljuhs