KOMMANDE AKTIVITETER

      

NOTISER


Preliminära programpunkter finns i Svarthaken - KLICKA HÄR

OBS: se nedan i denna spalt för ändringar i programpunkter.Klubbens resepolicy – resor med övernattning. Denna innebär att resan blir av om tillräckligt många anmäler sig och att det finns ledare samt att övriga arrangemang kan ordnas. Preliminär anmälan senast tre veckor innan eller per angett datum. Efter detta datum är anmälan bindande vilket innebär att du får betala för din plats även om du inte följer med. Sjukdom är giltigt förfall. Senast per sista anmälningsdagen finns ett fast pris på resan att tillgå. Du kan fritt hoppa av fram till och med detta datum.

UTFLYKTER FÖR DAGLEDIGA
"Onsdagsgruppen"

Utflykterna för daglediga en gång i veckan fortsätter genom hela vintern. Ni som är intresserade av att titta på fåglar i skog och mark bör hänga med på detta. Såväl gamla som nya deltagare hälsas alltid varmt välkomna. Det handlar om att vara ute några timmar varje onsdag förmiddag från tidigast sju till framåt middagen i bra fågelmarker. Det hela bygger på att hitta fåglarna tillsammans, var och en efter sin förmåga.

Från och med onsdag den 1 december samlas vi klockan 09.00

Samling är som vanligt på Fredriksbergskyrkans parkering.
Tills vidare åker vi i egna bilar.

Välkomna!

/Anita och Kenneth

Tag kontakt med Anita eller Kenneth om det finns någon tveksamhet om vädret.
Några förkunskaper behövs egentligen inte.

Anita har tfn 0515 - 80078, mobil 0705 – 87 09 08 och Kenneth har 0702 - 57 81 23.

OBS Ta med fika och kläder efter väder gäller.

Länkar till alla rapporter från onsdagsgruppen finns samlade här >>>>

VÅRENS AKTIVITETER

När detta skrivs vid nyår ser vi att pandemin fortsätter att härja fritt. Närmast gäller detta förstås vårt årsmöte som vi innerligt hoppas kan genomföras i gammal god stil.
För övrigt räknar vi med att vi kan återgå till det normala med våra aktiviteter såsom de framgår av programmet. Det har gått bra för oss under hösten. Juvelen i kronan är förstås onsdagsgruppen. Det har tyvärr blivit en smula otydligt i programmet var vi utgår ifrån och en del annan viktig info. Sålunda från Fredriksbergskyrkans parkering i de flesta fall såsom tidigare. Det får bli förtydligande på årsmötet och i onsdagsgruppen om vad som gäller. Nu räknar vi med att nästa programblad med års programmet kommer i början av mars och då får detta rättas till. De flesta aktiviteterna kommer ju senare. Det är inte fel om vi fortsätter med anmälan. Om inte annat för att ledaren skall ha en aning om hur många som kommer.

// Åke 2022-01-01

Ändring efter att ovanstående notis publicerats: Årsmötet är framflyttat. Preliminärt datum är fredag 25 mars.


JANUARI

Det blir inga örndagar
Vi vågar helt enkelt inte. Så som det fungerar när folk flockas kring tubkikare och guider går det helt enkelt inte på grund av pandemin. Utfodringen är dock igång.

Fredagen den 28 januari
klockan 19.00
Vårt sedvanliga årsmöte i Friggeråkers bygdegård.

OBS: årsmötet flyttas!
På grund av utvecklingen av pandemin beslutade styrelsen igår att årsmötet kommer att flyttas fram. Preliminärt datum är fredag 25 mars.
Nytt beslut kommer att tas i början av mars.


28-31 januari
Vinterfåglar inpå knuten
Läs här: https://vinterfaglar.se/


©Mari Friberg

FEBRUARI

Tisdagen den 15 februari
Klockan 19.00
Månadsmöte i klubblokalen

Vi har flera duktiga fotografer i våra led. Thomas Asp är en av dem. Han svarar för kvällens bildprogram. Missa inte detta utan möt upp mangrant till vårens första innemöte.

Söndagen den 27 februari
Hornborgaseminarium i Doppingen vid Naturum på Fågeludden
klockan 10.00 – 15.00

Byggnaden ”Doppingen” på Fågeludden har blivit ett riktigt inneställe. Porten till Hornborgasjön kan man säga.
Presentation av verksamheten och resultaten från 2021. Fältstationen bjuder som vanligt på en bit mat. Med tanke på maten skall du anmäla dig till Åke Abrahamsson tel 070 660 24 53 om du vill vara med. Senast fyra dagar innan.

MARS

Lördagen den 5 mars
klockan 08.00
Hornborgasjöns utlopp - En klassiker nu.
Tanken är att om det har varit kraftig isläggning är utloppet den bästa platsen för nyanlända simfåglar och en härlig vårkänsla efter vinterns vedermödor. Iskantens fåglar. Dessutom blir det lite skådning runt sjön.
Åke Abrahamsson leder det hela och vi är ute till cirka 13.00. Åke har tfn 070 660 24 53.

Tisdagen den 15 mars
KLockan 19.00
Månadsmöte i klubblokalen
Lars Ove Nilsson från Karlsborg berättar om de stora holkprojekten för kattuggla, göktyta och svartvit flugsnappare som pågår i Karlsborgstrakten.

 

OBS: Samtliga gamla notiser (från 2002-2022) finner du genom att klicka här >>


AKTUELLA OBSAR >>>


Vår i luften

Den 25 januari sjöng tofsmes och talltita så fint uppe på Mösseberg. Talgoxe och blåmes har man kunnat höra någon vecka redan och skatorna bär pinnar.
Vårkänsla!

// Åke 2022-01-27


©Mari Friberg


28-31 januari
Vinterfåglar inpå knuten
Läs här: https://vinterfaglar.se/


©Mari Friberg
 


Slagugglan vid Silverfallet

Denna fina bild tog Anders Nerfv den 21 januari.

Ugglan fanns kvar i området vid Silverfallet även idag, söndag den 23 januari.

Klicka på bilden för större format.


©Anders Nerfv


OBS: årsmötet flyttas

På grund av utvecklingen av pandemin beslutade styrelsen igår (den 13 jan) att årsmötet flyttas fram. Preliminärt datum är fredag 25 mars.
Nytt beslut kommer att tas i början av mars.


Ny kommunart

Den nionde januari upptäckte Albin Torsson en kaspisk trut bland alla gråtrutarna vid reningsverket.
Lennart Ljuhs har tagit bilderna.

Tillägg 11 januari:
I artlistan, författad av Jonas Grahn 2007, som finns i "Svarthaken 50 år", finns kaspisk trut med som kommunart. I Artportalen finns ingen tidigare rapporterad i Falköpings kommun.

// Åke 2022-01-09

Klicka på bilderna för större format.©Lennart Ljuhs


Rapport från onsdagsgruppen

Läs Everts rapport från
5 januari >>

Tidigare rapporter finns här >>

OBS:
Från och med onsdag den 1 december samlas onsdagsgruppen  klockan 09.00


©Evert Arnoldsson


Spontanexkursion!

Rubinnäktergalen i Vargön har varit på plats i gott och väl i två månader. Många har varit där även från Falköping men den tredje januari var minst ett dussin skådare från vår vackra stad på plats. Den var förvånansvärt lättsedd beroende på att man slänger ut mjölmask eller motsvarande. Kan behövas i vinterkylan; normalt så här års skall den vara i Vietnam eller Thailand. Lennart Ljuhs tog de fina bilderna.

Klicka på bilderna för större format.

// Åke 2022-01-03©Lennart Ljuhs


Sorgebud

När det nya året går i gång ser vi att tre personer som nu eller nyligen varit medlemmar eller på annat sätt funnits kring föreningen har gått bort. De är Sivan Karlsson, Inge Olsson och Ingemar Fägerlind.

// Åke 2022-01-01


Kommunfåglar

En titt i Artportalen visar att 222 fågelarter har setts i vår kommun år 2021. Den som har sett flest av dessa har sett 202. Det är ytterst märkligt, men nära nog exakt samma antal arter ses i kommunen varje år. Det skiftar med en eller två arter upp eller ner mellan åren men inte mer. I vårt närområde är det Mariestad som kommer närmast, det skiljer endast med ett par arter till vår fördel. Skövde, Skara och Lidköping kommer en bit efter. I landet är vi på plats 57.
När det gäller växterna hamnar vi på plats 53 med våra 521 arter. Insekterna skall vi inte tala om, så långt ner är vi; 398 arter har vi fått ihop. På Artportalen finns en massa statistik av olika slag att ta del av.

// Åke 2022-01-01


H5N1

Fem tusen tranor på övervintringsplatsen i Israel har drabbats av fågelinfluensa enligt samstämmiga uppgifter. Smittan lär ha kommit från en höns- eller kalkonfarm. Det låter ju inte alls bra men det är inte våra tranor.

// Åke 2022-01-01