KOMMANDE AKTIVITETER

      

NOTISER


Programpunkter finns i Svarthaken - KLICKA HÄR >>


OBS: fel datum i medlemsbladet när det gäller Hornborgaseminariet 2024
Reservera redan nu den 3 mars 2024, för  Hornborgasjöns fältstations Hornborgaseminarium i Doppingen på Fågeludden. Start klockan tio, mingel och "fruktfika" från 09.30. Program kommer att finnas ute lite längre fram. Med tanke på måltiden skall du anmäla dig till Åke Abrahamsson 070 660 24 53,  eller mejl ake.p.abrahamsson@telia.com, senast en vecka innan.Klubbens resepolicy – resor med övernattning. Denna innebär att resan blir av om tillräckligt många anmäler sig och att det finns ledare samt att övriga arrangemang kan ordnas. Preliminär anmälan senast tre veckor innan eller per angett datum. Efter detta datum är anmälan bindande vilket innebär att du får betala för din plats även om du inte följer med. Sjukdom är giltigt förfall. Senast per sista anmälningsdagen finns ett fast pris på resan att tillgå. Du kan fritt hoppa av fram till och med detta datum.

UTFLYKTER FÖR DAGLEDIGA
"Onsdagsgruppen"

Utflykterna för daglediga en gång i veckan fortsätter genom hela vintern. Ni som är intresserade av att titta på fåglar i skog och mark bör hänga med på detta. Såväl gamla som nya deltagare hälsas alltid varmt välkomna. Det handlar om att vara ute några timmar varje onsdag förmiddag från tidigast sju till framåt middagen i bra fågelmarker. Det hela bygger på att hitta fåglarna tillsammans, var och en efter sin förmåga.

OBS: Från och med onsdag den 21 februari samlas vi klockan 08.00
Samling är som vanligt på Fredriksbergskyrkans parkering.
Tills vidare åker vi i egna bilar.

Välkomna!

/Anita och Kenneth

Tag kontakt med Anita eller Kenneth om det finns någon tveksamhet om vädret.
Några förkunskaper behövs egentligen inte.

Anita har tfn 0515 - 80078, mobil 0705 – 87 09 08 och Kenneth har 0702 - 57 81 23.

OBS Ta med fika och kläder efter väder gäller.

Länkar till alla rapporter från onsdagsgruppen finns samlade här >>>>

Program 2024

Anmälan gäller till de flesta aktiviteterna, detta anges vid respektive aktivitet. Samåkning när så är möjligt. Vid resor utanför Skaraborg delar de som åker med i bilen på, för närvarande, 18,50 per mil. Även i övrigt, om den som kör vill ha ersättning. Ta alltid med fika och kläder efter väder. Vi samlas alltid på Fredriksbergskyrkans parkering. Aktiviteter kan ställas in om det saknas ledare.

FEBRUARI

Tisdagen den 20 februari
klockan 19.00
Månadsmöte i klubblokalen

Lennart Sundh kommer till oss denna gång med ett bildföredrag med rubriken - Botanikresa till Abisko nationalpark och andra platser i Torne lappmark 2023. Välkomna! Missa inte detta.

OBS: Från och med onsdag den 21 februari samlas Onsdagsgruppen klockan 08.00

MARS

OBS: fel datum i medlemsbladet när det gäller Hornborgaseminariet 2024
Reservera söndagen den 3 mars 2024, för Hornborgasjöns fältstations Hornborgaseminarium i Doppingen på Fågeludden.
Start klockan tio, mingel och "fruktfika" från 09.30. Program kommer att finnas ute lite längre fram. Med tanke på måltiden skall du anmäla dig till Åke Abrahamsson 070 660 24 53,
 eller mejl ake.p.abrahamsson@telia.com , senast en vecka innan.

”Spontanexkursioner”
I vår kan det bli några ”spontanexkursioner”. Kanske någon ugglelyssning eller varför inte trädlärkorna vid Granelund. Vi kommer att berätta detta med kort varsel på vår facebooksida, hemsidan och – eller - även WhatsApp. Slår det väl ut kan det bli flera.

Tisdagsträff i klubblokalen
den 5 mars
klockan 18

Lite snack, lite fika och någon liten programpunkt. Välkomna!

Lördagen den 16 mars
klockan 08.00
Hornborgasjöns utlopp

En klassiker! under senare år har sjön redan varit isfri , vi får se hur det blir i år! Dessutom blir det lite skådning runt sjön. Åke Abrahamsson leder det hela och vi är ute till cirka 13.00. Åke har tfn 070 660 24 53.T

Tisdagen den 19 mars
klockan 19.00
Månadsmöte i klubblokalen

Markus Flensén visar ett bildföredrag med titeln ”Fåglar Här och Där”. Missa för allt i världen inte detta.
Välkomna!

Trantiden från den 22 mars till den 14 april.
Den 23 mars öppnar Naturum och Trandansen för säsongen. Under den närmaste månaden kommer en lång rad aktiviteter att äga rum. Detta innebär bland annat att våra och Skövde fågelklubbs medlemmar kommer att vara fågelvärdar vid Trandansen dagligen 10.00 – 14.00. Vi startar den 22 mars och kommer att finnas på plats varannan dag i skifte med Skövde fågelklubb. På Naturum Hornborgasjöns hemsida kan du se vad som händer dag för dag under trantiden. Vi har dessutom ett stort åtagande som tranräknare.

Fredagen den 22 mars
klockan 18.00.
Vårens ugglelyssning.

Riktning bestäms efter hur det ser ut i markerna. Anmälan gäller och Åke leder, han har tfn 070 660 24 53. Det kan bli fler ugglelyssningar i form av ”spontanexkursioner”, se ovan i denna spalt.

Söndagen den 24 mars
klockan 14
Västergötlands Ornitologiska Förenings årsmöte.

Vårgårda fotoklubbs lokal i Vårgårda.
Hör av dig till Åke, tfn 070 660 24 53, som har alla upplysningar. Viktigt, eftersom det behövs vägbeskrivning.

Resterande programpunkter finns i Svarthaken -  KLICKA HÄR >>

OBS: Samtliga gamla notiser (från 2002-2024) finner du genom att klicka här >>


AKTUELLA OBSAR >>>


Kommunligan 2023

Varje år i juletid brukar jag presentera kommunligan, det vill säga hur många fågelarter som har setts i vår  och i våra närliggande kommuner under det gångna året. Det är ju egentligen ett mått utan värde, men kan ändå ge en bild vad kommunerna förmår under ett år. Variationen är ytterst liten mellan åren, den kommun som har samlat ihop flest arter brukar hamna runt 220. Så är det år efter år. Jönköping, för att ta ett exempel, får ihop tio fler. Det borde väl även vi kunna klara – men nej. Vår plats i landet är 53, vilket skulle kunna förbättras en hel del, kan man tycka? Den av våra skådare som fått ihop flesta av dessa arter i Falköpings kommun nådde 207.

Så till listan

Kommun

Antal arter

Falköping

223

Lidköping

220

Mariestad

213

Skövde

212

Skara

210

Ulricehamn

199

Tidaholm

185

Vara

150

// Åke


Hedersutmärkelse

Birdlife Sverige, f d Sveriges Ornitologiska Förening utser varje år någon eller några medlemmar som mottagare till föreningens finaste utmärkelse förtjänstplaketten. På dess hemsida kan man efter lite letande finna listan över vilka som erhållit denna. Listan innehåller då kända namn som Unger, Järås och Wirdheim och naturligtvis också många obekanta. För att erhålla förtjänstplaketten ska man enligt motiveringen på hemsidan ha verkat positivt för fågelskydd, fågelintresse och fågelforskning. 
Helgen 21-23 april hade Birdlife Sverige sin riksstämma i Skara. På detta möte tilldelades vår ordförande Åke Abrahamsson tillsammans med tre andra mottagare årets förtjänstplakett. Motiveringen som angavs i Vår Fågelvärld var för arbetet med tornfalksprojektet men i Grus utvidgades motiveringen till insatser vid Hornborgasjön och föreningsarbetet i stort. I vår förening kan vi naturligtvis hålla med om motiveringen och kanske särskilt då det sistnämnda. Utmärkelsen är synnerligen välförtjänt och vi vill framhålla att Åke kanske är den enda i gamla Skaraborg som erhållit den. 
För att uppmärksamma hedersutmärkelsen överlämnade vår förening på augustimötet en akvarell till Åke. En tornfalksfjäder målad av Evert Arnoldsson. Ytterligare en fjäder i hatten för en mycket välförtjänt mottagare. 

// Lennart 2023-08-20


Rapport från onsdagsgruppen

Rapport från
5 juli >>

Tidigare rapporter finns här >>


©Evert Arnoldsson