NOTISER FEBRUARI 2018


STJÄRTMES

Minus 10, nu krävs det mycket mat. Gärna fett och lättätet, som margarin, talg och talgbollar.


©Jan Johansson


Barndagar

Vill du vara med och ta hand om grupper av skolbarn i åldrarna 6-12 år vid Trandansen tillsammans med Birdlife Sverige 9-13 april?

Många roliga aktiviteter om tranor, fåglar och mycket mer natur kommer att erbjudas barnen. Detta kräver att det finns många vuxna volontärer som kan vara med. Tycker du att det verkar vara roligt och vill vara med 1-5 dagar? Hör av dig till Katarina Bremsjö, 0703085414 för mer info och anmälan.

Den 17 februari kommer vi att ha en informationsdag på Doppingen, Hornborgasjöns naturum för alla som har anmält intresse att vara med som volontärer.
Tid: kl 9.00-15.00 Lunch ingår. Anmälan till Katarina Bremsjö, 0703085414.


Vilket drag……,

Skåneresa den 9 – 11 februari 2018 med åtta deltagare från Skövde Fågelkubb och fem från Falbygdens Fågelklubb. Våra vinterresor till Skåne är olika. Vi har för övrigt glömt hur många gånger vi har åkt. Det vill säga förpackningen är ungefär likadan men innehållet är olika. I år blev det till exempel inget besök uppe i Tosteberga, inte heller i Fyledalen. Det går inte att hinna allt; således får vi prioritera, Vombs ängar brukar vi dock inte missa, inte heller kornsparvarna vid Kåseberga.  Allt oftare går hemvägen via Västkusten. I år var prioriterngen given. Ta en titt på den lilla listan nedan så ser ni det med en gång.

Rödhuvad dykand - Simrishamn

Bergtajgasångare - Abbekås

Trädgårdsträdkrypare - Helsingborg

Rostand - Ängelholm

Svartand - Torekov

Ringand – Halmstad

Större gulbena – söder om Varberg

För många deltagare var det här fåglar som de aldrig  sett tidigare i sitt liv, då förstår ni vad det hela handlar och om vad det är för kaliber på det hela.
Kolla noga hela artlistan från resan HÄR med 108 arter. I februari! Det är det högsta på flera år Det är ytterst lite som fattas och som överhuvudtaget är möjligt att se vid denna tid. Simon och Edvin slet mäktigt för att få ihop listan, den kommer inte till av sig själv. Det gäller att vara på topp hela tiden och framförallt hitta dit man skall för att inte slösa bort tiden på vägen. Fram för ungdomen!
Det finns flera ”vanligare” arter på vår lista som ytterligt sällan ses på våra vinterresor, till exempel smålommen och tobisgrisslan i Simrishamn. Den senare är nog den första någonsin men det får vi se när det går att göra en större sammanställning. Ringtrasten nära Torekov är en annan. Att minnas är också väldigt många fler än vanligt av de vackra alfåglarna, inte enstaka utan flockvis. Och på nära håll.
Nytt boende i Degeberga nära Linderösåsen och helt OK, vilket egentligen kvittar för vi är ju inte där långa stunder. På söndagen när vi åkte västerut passerade vi Lindeödsåsen på tvären, det har vi inte gjort tidigare. Om någon undrar, är det väldigt olikt Skåne med granskogar, små åkerlappar och stengärdsgårdar.

Artlista HÄR >>

//Åke Ab 2018
-02-12