KOMMANDE AKTIVITETER

      

NOTISER


Samtliga programpunkter finns i Svarthaken  - KLICKA HÄR >>
Smultronprogrammet
KLICKA HÄR >>

Om anmälan behövs framgår detta vid respektive aktivitet, i övrigt har vi ingen anmälan numera. Vi samlas alltid på Fredriksbergskyrkans parkering (övre delen av Wetterlinsgatan) om inte annat sägs under respektive programpunkt. Ta alltid med fika och kläder efter väder gäller. Om resa sker med privatbilar kan chauffören ta ut arton kronor per mil i reseersättning, som delas av dem som åker i bilen.


UTFLYKTER FÖR DAGLEDIGA
"Onsdagsgruppen"


Ni som är intresserade av att titta på fåglar i skog och mark bör hänga med på detta. Såväl gamla som nya deltagare hälsas alltid varmt välkomna. Det handlar om att vara ute några timmar varje onsdag förmiddag från tidigast sju till framåt middagen i bra fågelmarker. Det hela bygger på att hitta fåglarna tillsammans – var och en efter sin förmåga.

Länkar till alla rapporter från onsdagsgruppen finns samlade här >>>>

OBS:
Från och med den 18 sept startar utflykterna för daglediga kl 08.00


Samling är som vanligt på Fredriksbergskyrkans parkering.
Välkomna!
/Anita och Kenneth

Ta med fika. Kläder efter väder gäller
Tag kontakt med Anita eller Kenneth om det finns någon tveksamhet om vädret.
Några förkunskaper behövs egentligen inte.

Anita har tfn 0515 - 80078, mobil 0705 – 87 09 08 och Kenneth har 0702 - 57 81 23.

KOMMANDE PROGRAMPUNKTER

Ringmärkning vid Järnbron


©Åke Abrahamsson

Ringmärkningsverksamheten fortsätter hela hösten vid Järnbron eller Kärragården. Väder och vind och tillgänglig ringmärkare bestämmer.
Är du intresserad är du riktigt välkommen att vara med.
Kolla läget genom att ringa Åke 070.6602453


OKTOBER

En lördag i oktober klockan 10.00
Våra vanliga mossor och lavar

Se vidare under Föreningskontakt i Falköpings Tidning eller Facebook.Vi bekantar oss med våra vanliga mossar och lavar. Ingvar Fredriksson guidar oss någonstans runt Falköping. Ta gärna med lupp eller förstoringsglas.
Tor Leijgård ansvarar och Tor har tfn 0515 – 72 83 82.

Torsdagen den 24 oktober
klockan 19.00
Offentlig bildvisning i Slötagården

Apuliens juveler. Kör väg 47 mot Jönköping, efter 5 km, ta vägen åt höger mot Vartofta till Slöta kyrka. Jan Lindholm om Europas orkideer. Vi ordnar med fika och vi ordnar med skjuts från Fredriksbergskyrkans parkering 18.30. Kontakt är Åke Abrahamsson tfn - 070 660 24 53.

Lördagen den 26 oktober
klockan 05.30
Getterön och Morups Tånge

Resan då vi inte sällan ser alkekungar, toppskarvar och andra havsfåglar. För övrigt har vi faktiskt träffat på det mesta i fågelväg under dessa resor. Vädret kan vara kärvt så därför finns en spärr som säger att vi inte åker om vädret är så eländigt att det inte går att vara ute på ett bra sätt. Åke leder och vill ha anmälan fram till två dagar innan. Åke har tfn 070 660 24 53

Samtliga programpunkter finns i Svarthaken  - KLICKA HÄR >>

OBS: Samtliga gamla notiser (från 2002-2019) finner du genom att klicka här >>


AKTUELLA OBSAR >>>


Härfågel i Skultorp 20 oktober

Ännu en höst med härfågel. Förra året Torbjörntorp, undrar hur många som passerar obemärkt förbi.

/Jan Johansson

Klicka för större bild!


©Jan Johansson


ONSDAGSGRUPPEN

Rapport från den 16 oktober 2019 finns här >>

Länkar till alla rapporter från onsdagsgruppen finns samlade på en och samma sida sida >>


©Evert Arnoldsson


Klubbarnas höstresa till Öland 2019

Stor tradition och stark kyla men strålande sol. Vi var åtta sammanlagt som på vanligt vis jobbade ihop ett så bra resultat som möjligt. Raritetsfritt denna gång men den fina artlistan slutade på 108 arter i alla fall. Det hänger på de vanliga arterna och inte på någon enstaka raritet. Ta en titt på listan och njut. Och kanske häng med nästa gång. H

Havsörnen och fjällvråken har Kent Ove fotat och prutgässen Åke (som även skrev den 191008).

Artlista >>

Klicka för större bilder


©Kent-Ove Hvass


©Kent-Ove Hvass


©Åke Abrahamsson


Bra Skåneresa

Första helgen i september ägnades åt vår traditionella Falsterboresa som hade samlat fem resenärer. Från Erik Tornberger har vi fått den fina artlistan, klicka här >>

Bilderna denna gång handlar om vanliga fåglar för en gång skull. En rödhake och en bivråk. Den senare bilden därför att den är så instruktiv. Så kan en ormvråk aldrig se ut. Lägg särskilt märke till de rundade stjärthörnen. Ett mycket bättre kännetecken än man kan tro.

Åke skrev 2019-09-12.

Foto: Markus Gällersprång©Markus Gällersprång


Ringmärkning vid Järnbron

Ung höksångare från Järnbron den 8 september 2019.
Dessutom såg vi tre kungsfiskare, två blå kärrhökar alltmedan flera lärkfalkar jagade sländor som besatta i skyn.

Bild och text ÅAB

Klicka för större bild...


©Åke Abrahamsson


Rapportera mera

Det är klent med fågelrapporter från Falbygden i sommar. En enda kornknarr - nära Stenstorp. Ingen mindre flugsnappare, ingen sommargylling och så vidare. När jag tittar på Falköpings kommun ser jag många obsar från Hornborgasjön men i övrigt magert. De rapporterna är för övrigt av folk från annat håll. Det är ganska många som har access till Artportalen numera så det borde finnas mer. Det gäller f ö inte bara fåglarna utan även övriga artgrupper. Flera är rätt duktiga även på växter och insekter numera men det är få rapporter. Nu är det inget självändamål över det hela utan det är viktigt för forskningen. Det är den som Artportalen är till för. Det som inte rapporteras är egentligen värdelöst utom möjligen för den enskilde, Det är inte det märkvärdiga utan det vardagliga som är viktigt även om det bara är en nässelfjäril.

//Åke 190715

Rovfjäril

©Mari Friberg


GÅ MED I VGOF

GRUS är förmodligen tillsammans med Vår Fågelvärld Sveriges vackraste fågeltidskrift. Om du blir medlem i Västergötlands Ornitologiska Förening får du den minst fyra gånger per år.

Titta in på föreningens  hemsida så ser du hur man gör.