KOMMANDE AKTIVITETER

      

NOTISER


Samtliga programpunkter finns i Svarthaken  - KLICKA HÄR >>
Smultronprogrammet
KLICKA HÄR >>

Om anmälan behövs framgår detta vid respektive aktivitet, i övrigt har vi ingen anmälan numera. Vi samlas alltid på Fredriksbergskyrkans parkering (övre delen av Wetterlinsgatan) om inte annat sägs under respektive programpunkt. Ta alltid med fika och kläder efter väder gäller. Om resa sker med privatbilar kan chauffören ta ut arton kronor per mil i reseersättning, som delas av dem som åker i bilen.


UTFLYKTER FÖR DAGLEDIGA
"Onsdagsgruppen"


Ni som är intresserade av att titta på fåglar i skog och mark bör hänga med på detta. Såväl gamla som nya deltagare hälsas alltid varmt välkomna. Det handlar om att vara ute några timmar varje onsdag förmiddag från tidigast sju till framåt middagen i bra fågelmarker. Det hela bygger på att hitta fåglarna tillsammans – var och en efter sin förmåga.

Länkar till alla rapporter från onsdagsgruppen finns samlade här >>>>

OBS:
Från och med den 26 mars startar utflykterna för daglediga kl 07.00


Samling är som vanligt på Fredriksbergskyrkans parkering.
Välkomna!
/Anita och Kenneth

Ta med fika. Kläder efter väder gäller
Tag kontakt med Anita eller Kenneth om det finns någon tveksamhet om vädret.
Några förkunskaper behövs egentligen inte.

Anita har tfn 0515 - 80078, mobil 0705 – 87 09 08 och Kenneth har 0702 - 57 81 23.

KOMMANDE PROGRAMPUNKTER

AUGUSTI

Lördagen den 10 augusti
klockan 05.00.

Grosshamn i Bohuslän
Sotekanalen, Sotehuvud, Tjurpannan, Ramsvik och Haby bukt är namn som förknippas med denna plats i mellersta Bohuslän. Sagolikt vackert landskap. Bra fågelskådning, i synnerhet om det blåser bra från väster. Tänk på att augusti är de mindre och de gulnäbbade lirornas tid. Åke leder och Åke har tfn 070 660 24 53.

Söndagen den 18 augusti
klockan 16.00
Kinneviken vid Vänern

En jättefin sträcklokal när det vill sig. Vi provar får vi se. För riktigt många år sedan gjorde vi detta flera gånger i veckan under ett par års tid. Det var då, sedan har det varit magrare. Ledare är ännu inte utsedd men för info ring Åke tfn 070 660 24 53.


Samtliga
programpunkter finns i Svarthaken  - KLICKA HÄR >>

OBS: Samtliga gamla notiser (från 2002-2019) finner du genom att klicka här >>


AKTUELLA OBSAR >>>


ONSDAGSGRUPPEN

Rapport från den 7 aug 2019 finns här >>

Länkar till alla rapporter från onsdagsgruppen finns samlade på en och samma sida sida >>


©Evert Arnoldsson


Fjärilstid<

Även om många pärlemor och gräsfjärilar har flugit färdigt finns det en hel del att titta på, i synnerhet om det finns rutten frukt eller liknande att tillgå. För vår del är det ruttna bigaråer, en fjärilsbuske och ett hav av kungsmynta. Ett tiotal arter vi fått i hop på några dagar och amiralerna har varit fler än tjugo per dag. Alla humlor och blomflugor och annat vågar jag mig icke på...

Foto och text Åke Ab.

Tistelfjäril och sorgmantel.©Åke Abrahamsson


Ringmärkning vid Järnbron

Under augusti och början av september pågår ringmärkning under helgerna vid Järnbron nära Almeö. Från gryningen till fram på förmiddagen. Det går bra att vara med. Nästa märkdag meddelas här.
Är du intresserad kan du ringa Åke 070.6602453
som skrev och fotade.
Kungsfiskaren är från ringmärkningen den 3 augusti.


Klicka för större bild...


©Åke Abrahamsson


Lite botanik

Många av åkerogräsen har försvunnit i takt med att utsädet har blivit renare i kombination med kraftig besprutning. Bilden visar ett av våra åkerogräs - kalvnos. Bilden är från Marka socken.

//Åke 190716


©Åke Abrahamsson


Rapportera mera

Det är klent med fågelrapporter från Falbygden i sommar. En enda kornknarr - nära Stenstorp. Ingen mindre flugsnappare, ingen sommargylling och så vidare. När jag tittar på Falköpings kommun ser jag många obsar från Hornborgasjön men i övrigt magert. De rapporterna är för övrigt av folk från annat håll. Det är ganska många som har access till Artportalen numera så det borde finnas mer. Det gäller f ö inte bara fåglarna utan även övriga artgrupper. Flera är rätt duktiga även på växter och insekter numera men det är få rapporter. Nu är det inget självändamål över det hela utan det är viktigt för forskningen. Det är den som Artportalen är till för. Det som inte rapporteras är egentligen värdelöst utom möjligen för den enskilde, Det är inte det märkvärdiga utan det vardagliga som är viktigt även om det bara är en nässelfjäril.

//Åke 190715

Rovfjäril

©Mari Friberg


ORTOLANSPARVAR

Läs Åkes artikel här >>


GÅ MED I VGOF

GRUS är förmodligen tillsammans med Vår Fågelvärld Sveriges vackraste fågeltidskrift. Om du blir medlem i Västergötlands Ornitologiska Förening får du den minst fyra gånger per år.

Titta in på föreningens  hemsida så ser du hur man gör.