KOMMANDE AKTIVITETER

      

NOTISERPreliminära programpunkter finns i Svarthaken - KLICKA HÄR >>

OBS: se nedan i denna spalt för ändringar i programpunkter.


 

UTFLYKTER FÖR DAGLEDIGA
"Onsdagsgruppen"

Utflykterna för daglediga en gång i veckan fortsätter genom hela vintern. Ni som är intresserade av att titta på fåglar i skog och mark bör hänga med på detta. Såväl gamla som nya deltagare hälsas alltid varmt välkomna. Det handlar om att vara ute några timmar varje onsdag förmiddag från tidigast sju till framåt middagen i bra fågelmarker. Det hela bygger på att hitta fåglarna tillsammans, var och en efter sin förmåga.

Från onsdag den 30 september samlas vi klockan 08.00.

Samling är som vanligt på Fredriksbergskyrkans parkering.
Tills vidare åker vi i egna bilar.

Välkomna!

/Anita och Kenneth

Tag kontakt med Anita eller Kenneth om det finns någon tveksamhet om vädret.
Några förkunskaper behövs egentligen inte.


Anita har tfn 0515 - 80078, mobil 0705 – 87 09 08 och Kenneth har 0702 - 57 81 23.

OBS Ta med fika och kläder efter väder gäller.

Länkar till alla rapporter från onsdagsgruppen finns samlade här >>>>

KOMMANDE PROGRAMPUNKTER

Tills vidare ingen samåkning vilket innebär att längre resor inte är möjliga så länge pandemin pågår. På grund av rådande restriktioner av olika slag gäller tills vidare anmälan till alla våra aktiviteter. Om det skulle vara så illa att ingen vill följa med kan det vara bra för ledaren att veta detta. Vi återgår till ”ingen anmälan” när pandemin är över. Vi har även gjort så att vi har lagt in flera hemmaaktiviteter under höstterminen parallellt med resorna som ligger kvar som tidigare om det skulle ändra sig på något vis. Som ni ser när det gäller höstens möten kommer dessa att planeras efter hand. Visserligen är begränsningen högst femtio personer i samma lokal, och det klarar vi, men det hjälper föga eftersom många av oss är 70+. Dessutom handlar det om att klara distanseringen. Titta in på hemsidan efter hand. Månadsmötet i augusti blir vid Bergsstugan, Mösseberg.

Klubbens resepolicy – resor med övernattning. Denna innebär att resan blir av om tillräckligt många anmäler sig och att det finns ledare samt att övriga arrangemang kan ordnas. Preliminär anmälan senast tre veckor innan eller per angett datum. Efter detta datum är anmälan bindande vilket innebär att du får betala för din plats även om du inte följer med. Sjukdom är giltigt förfall. Senast per sista anmälningsdagen finns ett fast pris på resan att tillgå. Du kan fritt hoppa av fram till och med detta datum.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Vinterfåglar inpå knuten

29 januari  - 1 februari

Läs här >>


 


Vad händer nu!

- Örnhelgerna är som alla förstår inställda. Örnutfodringen är däremot igång och det går alldeles utmärkt att titta på örnarna från utsiktsplatserna utomhus.

- Årsmötet flyttas, men kommer att hållas så snart det går med tanke på pandemin.

- Medlemsmötet i februari är inställt.

- Medlemstidningen Svarthaken utkommer så snart vi kan kalla till årsmöte.

- Våra uteaktiviteter kommer i gång som vanligt i början av mars, med ugglelyssningar orrspel och allt annat som vi brukar ha. Ämne och tider kommer att stå på hemsidan samt i ett enkelt blad som vi kommer att sprida till så många som vi vet brukar vara med.

Styrelsen


Utflykter för daglediga

Utflykterna för daglediga en gång i veckan fortsätter genom hela vintern. Ni som är intresserade av att titta på fåglar i skog och mark bör hänga med på detta. Såväl gamla som nya deltagare hälsas varmt välkomna. Det handlar om att vara ute några timmar varje onsdag.
Se separat information längre upp i denna spalt.

Utfodringarna på bygden!

Alla våra ”offentliga” utfodringar är igång efter hand.

Utfodringen vid Hulesjön - gå åt vänster vid tornet. Fyll på om det fattas mat: foder finns i tunnan! Erik Tornberger sköter tills vidare denna utfodring.

Utfodringen vid Sjötorpasjön sköter Sten Danielsson.

Det finns en ny utfodring vid Bergsjön. Utmed sjöns nordsida finns en mötesplats. I skogen mellan denna och sjön finns utfodringen, som Åke Abrahamsson har hand om.

Dessutom finns det en utfodring vid Bergstugan som Enar Höglund sköter.

Vidare håller Helge Sundén igång en utfodring i Ryd i Vilske Kleva, åk grusvägen in genom skogen från Ryds by tills skogen öppnar sig vid den gamla sågen.

Hornborgasjöns fältstation har en utfodring vid Kärragården, Fågeludden, som man bekvämt kan titta på från bilfönstret. Ta in den lilla vägen till höger om gården och buskaget.

Så har vi även en fin utfodring utmed vägen från Bredablick till Motionscentralen. Helt nära vägen. Man kan sitta i bilen!

Det finns att välja på!

OBS: Samtliga gamla notiser (från 2002-2020) finner du genom att klicka här >>


AKTUELLA OBSAR >>>


Sidensvans

Bilden har Gullvi Johansson tagit genom sitt köksfönster.

Klicka på  bilden för att se i större
format


©Gullvi Johansson


Sveriges fåglar 2020

Läs här >>


Genomfört!

Januari månad innehåller en vinterfågel- och även en simfågelräkning. Den senare frös i sort sett inne, men vinterfågelräkningen blev bra. Som ni vet har vi tre sträckor, Gryten, Mönarp och Slafsans dalgång. Gryten och även Mönarp är fågelfattiga men Slafsan var betydligt bättre än vad vi är vana vid. En kuriositet - från Mönarp noterar vi en bergfinkflock med minst 2000 ex som har hållit till där i höst och vinter. Sten Danielsson har som vanligt sett till att det hela det blev genomfört-

//Åke


VÄGEN NED TILL HORNBORGASJÖNS UTLOPP

... är för närvarande stängd på grund av ombyggnationen som sker där. Vägen öppnar inte förrän början av - mitten av mars.


Vad händer just nu

- Örnhelgerna är som alla förstår inställda. Örnutfodringen är däremot igång och det går alldeles utmärkt att titta på örnarna från utsiktsplatserna utomhus.

- Årsmötet flyttas, men kommer att hållas så snart det går med tanke på pandemin.

- Medlemsmötet i februari är inställt.

- Medlemstidningen Svarthaken utkommer så snart vi kan kalla till årsmöte.

- Våra uteaktiviteter kommer i gång som vanligt i början av mars, med ugglelyssningar orrspel och allt annat som vi brukar ha. Ämne och tider kommer att stå på hemsidan samt i ett enkelt blad som vi kommer att sprida till så många som vi vet brukar vara med.

Styrelsen


Vinterfåglar inpå knuten

29 januari  - 1 februari

Läs här >>


Året som gått!

Under 2020 har 222 arter påträffats i vår kommun. Det är två fler än förra året. På riksnivå är vi på plats 59.  Den som har sett flest arter i kommunen har sett 209 av dessa 222. Göteborg går inte att slå och inte heller Vänersborg, men sedan är det nog vi och Mariestad i ett västgötaperspektiv. Mariestad har samma antal som vi, således 222. Skövde, Lidköping och Skara är endast snäppet under. Totalt genom alla tider har cirka 330 arter påträffats i Falköpings kommun. Detta bygger på den artlista Jonas Grahn sammanställde 2008 i samman med vårt femtioårsjubileum. En lista som jag kommer att revidera under året, det kan inte skada efter det att ett  ytterligare antal år har passerat.

// Åke 2021-01-02

Klicka på  bilden för att se i större format

Stenknäck

©Jan Johansson


Information om den landsomfattande inventeringen av berguv 2019-2020

Se här >>


©Thomas Asp


Länk till podden "Fåglar finns"
med avsnitt till minne av Patrik Åberg:

https://poddtoppen.se/podcast/1521980433/faglar-finns/extra-till-minne-av-patrik-aberg


Varfågel och större hackspett

Bilder som värmer gott i vintermörkret,

Foto Torleif Halvorsen

Klicka på  bilderna för att se dem  i större format


©Torleif Halvorsen


KUNGSFISKARE

Med ryggsimmare?
Bra år för kungsfiskare, synlig lite här och där: Paradissjön, Hornborgasjön både upp- och nedströms m.fl. ställen.
Vi får hoppas på en mild vinter, vilket de behöver för att överleva.

Klicka på  bilden för att se den  i större format


©Jan Johansson


ÄGRETTHÄGER

Numera en trogen höstbesökare i Hornborgasjön.

Klicka på  bilden för att se den  i större format


©Jan Johansson


RAPPORTER OM TORNFALKAR

Västergötlands tornfalkar 2018 >>

Västergötlands tornfalkar 2017 >>


©Mari Friberg


Ny bok!

"Vid Rinnande Vatten"

Läs Åkes recension här >>


RAPPORT

Fågelobservationer vid Väsmestorp 2020


Backsvalor

Torleif Halvorsen har upptäckt en tidigare okänd koloni mellan Smula och Vartofta Åsaka. (Åkerholmen). Den övre bilden är från denna koloni. Den undre är från den stora kolonin i Uddagårdens kalkbruk, således den som syns på bilden nedan. Materialet ser ut som stenmjöl eller någon liknande restprodukt från kalkbrytningen.
Jag är övertygad om att det kan finnas ytterligare någon koloni i vår stora kommun. så ut och leta.
Tack Torleif för förnämliga bilder!

//Åke 20200714

Klicka på  bilderna för att se dem i större format©Torleif Halvorsen


Avstängd!

Parkeringen till Hulesjön är avstängd under eftersäsongen med en länk över vägen. Folk använder parkeringen som soptipp och så kan vi inte ha det. Det finns plats framför länken att parkera en bil.

//Åke A 2020-07-11


Backsvalor 2020 - 21

Riksinventeringsart inom Birdlife Sverige dessa år är backsvalan och det är så att jag ansvarar för Västergötland. Det handlar således om häckningar. Om ni känner till några sådana vill jag väldigt gärna få reda på detta. Det går förstås också utmärkt att lägga in dem på Artportalen så hämtar jag dem där. Särskilt intressanta är tillfälliga häckningar såsom i en jordhög, ett vägbygge, dike eller liknande. Bifogad bild är en nyupptäckt häckplats och kanske den största: i en jättehög med stenmjöl och lera i Uddagårdens kalkbrott. Minst 110 bohål.
Tack Ingemar Hedihn för tipset.

//Åke A
2020-07-04


ONSDAGSGRUPPEN

Rapport från Evert, läs här >>

Länkar till alla rapporter från onsdagsgruppen finns samlade på en och samma sida sida >>

Klicka på  bilden för större
format


©Evert Arnoldsson


GÅ MED I VGOF

GRUS är förmodligen tillsammans med Vår Fågelvärld Sveriges vackraste fågeltidskrift. Om du blir medlem i Västergötlands Ornitologiska Förening får du den minst fyra gånger per år.

Titta in på föreningens  hemsida så ser du hur man gör.