KOMMANDE AKTIVITETER

      

NOTISER


Alla programpunkter finns i Svarthaken  -
KLICKA HÄR >>

Om anmälan behövs framgår detta vid respektive aktivitet, i övrigt har vi ingen anmälan numera. Vi samlas alltid på Fredriksbergskyrkans parkering (övre delen av Wetterlinsgatan) om inte annat sägs under respektive programpunkt. Ta alltid med fika och kläder efter väder gäller. Om resa sker med privatbilar kan chauffören ta ut arton kronor per mil i reseersättning, som delas av dem som åker i bilen.

Smultronställen - KLICKA HÄR >>


UTFLYKTER FÖR DAGLEDIGA

Utflykter för daglediga en gång i veckan fortsätter i vår. Intresset får avgöra hur mycket och hur länge. Ni som är intresserade av att titta på fåglar i skog och mark bör hänga med på detta. Såväl gamla som nya deltagare hälsas alltid varmt välkomna. Det handlar om att vara ute några timmar varje onsdag förmiddag från tidigast sju till framåt middagen i bra fågelmarker. Det hela bygger på att hitta fåglarna tillsammans – var och en efter sin förmåga.

OBS:
Från och med den 29 november startar utflykterna  för daglediga kl 09.00.
Samling är som vanligt på Fredriksbergskyrkans parkering.
Välkomna!
/Anita och Kenneth

Ta med fika. Kläder efter väder gäller
Tag kontakt med Anita eller Kenneth om det finns någon tveksamhet om vädret.
Några förkunskaper behövs egentligen inte.

Anita har tfn 0515 - 80078, mobil 0705 – 87 09 08 och Kenneth har 0702 - 57 81 23.

KOMMANDE PROGRAMPUNKTER

Alla programpunkter finns i Svarthaken  - KLICKA HÄR >>

 

JANUARI

Fredagen den 26 januari
Klockan 19.00
Årsmöte i Friggeråkers bygdegård
Sedvanligs åresmötesförhandlingar, dragning i medlemslotteriet samt god fika.
Bildvisare denna gång är Bengt-Åke Ögren.

26 – 29 januari
Vinterfåglar inpå knuten
Detta är så välkänt efter så många år att det känns överflödigt att skriva särskilt om det. Men - det handlar ju om att ta reda på hur många fåglar - och av vilka arter - man har på sitt fågelbord. Och att sedan rapportera in resultatet. Hur gör man det? All information finns på SOF – Birdlife:s hemsida här >> Annars har jag – Åke Abrahamsson - alla svar på hur man skall göra. Åke når du på tfn 0515-726042.

FEBRUARI

9 - 11 februari - Fredag till söndag
Skåneresa

Vi gör en vinterresa till Skåne med välbekant innehåll. Boende i Åhus eller Skåne-Tranås på vanligt vis. Det blir två rundsvängar; en Österlenrunda på lördagen och via Fyledalen och Vombs ängar på söndagen plus all bonus vi kan hitta. Vi hade en formidabel resa förra vintern igen med svarthalsad trast, vitögd dykand, en massa bergänder och så vidare. Trots elakt väder på ostkusten. Leta gärna reda på artlistorna från tidigare resor på vår hemsida. Anmälan till Åke senast tre veckor innan på tfn 0515-726042. Även för mer info.

Tisdagen den 20 februari
Klockan 19.00
Månadsmöte i klubblokalen.

Tranor i Tranemo är rubriken. Lägligt inför en ny säsong får vi besök av Sigvard Lundgren från Tranemo som är en av medlemmarna i den Svenska Tranarbetsgruppen. Vi ser fram emot att kanske få veta en del om de kära tranorna som vi inte visste tidigare.
Välkomna!

Söndagen den 25 februari
klockan 10.00 – 15.00.
Hornborgaseminarium i Doppingen vid Naturum på Fågeludden

Den nya byggnaden ”Doppingen” på Fågeludden har blivit ett riktigt inneställe. Porten till Hornborgasjön kan man säga. Presentation av verksamheten och resultaten från 2017. Fältstationen bjuder som vanligt på en bit mat.Det blir även ett intressant föredrag som denna gång har en lokal prägel. Petter Boman berättar om traktens fladdermusfauna. Med tanke på maten skall du anmäla dig till Åke Abrahamsson 0515-726042 om du vill vara med senast tre dagar innan.

OBS: Samtliga gamla notiser (från 2002-2018) finner du genom att klicka här >>


AKTUELLA OBSAR >>>Vinterfåglar inpå knuten
26-29 januari 2018

Dags att räkna fåglar vid fågelborden!

Läs mer på SOF:s hemsida här >>


©Mari Friberg


Tofsmes

Jan har plåtat den fina bilden på tofsmesen

 

Klicka på bilden för att se den större.


©Jan Johansson 

Viktiga besked.

Nu inleder vi jubileumsåret 2018
Det är sextio år sedan klubben bildades. Vad det blir vet vi inte ännu men att det blir ett jubileumsfirande – det är då säkert.

Det blir inga örnhelger i vinter
Skälet är att Trandansen byggs om och det har inte gått att få tillräckliga garantier för att det skall fungera så att våra besökare får den upplevelse som vi har levererat under så många år. Utfodringen kommer vi att hålla i gång i den mån vi har foder.

Vår klubblokal är obrukbar
Detta beror på att vi har fått in vatten från ett läckande avloppsrör, läckan orsakad av råttor. Våra aktiviteter – de är få vid denna tid - får vi hysa in i Friggeråkers bygdegård. Till vårt februarimöte skall det vara klart och reparerat, målat och snyggt.Hornborgasjön - Lockelsens landskap

heter en ny bok av fågelklubbsmedlemmen och fotografen Torbjörn Skogedal. Den kommer att släppas i februari 2018. "Officiellt" boksläpp med tillhörande ”bubbel” blir det när naturum Hornborgasjön på Fågeludden öppnar för säsongen 18 mars 2018.

Platsen är i Doppingen. Tiden är ännu ej fastslagen.

Håll utkik efter detta!Hornborgasjön 4 dec

Nattis på läsidan. Tunnat ut med änder. Några bläsänder, gräsänder, knipa och 4 storskrakar.

 

// Jan

 

Storskrake. Klicka för större bild.


©Jan Johansson

 Rapport från stan

Ingen större invasion av sidensvansar hittills i höst. 1 dec: flockar på 20-30 st runt Hästbacken, totalt över 100, 30-40 i anslutning till Midfalegatan. Flyger omkring rätt planlöst och verkar inte ha hittat nåt bra matställe. Rönnbär finns i nåt enstaka träd, oxelbär finns kvar, men verkar inte locka. Så sidensvansarna är nog bara på genomresa.


 

// Jan
 

Sidensvans. Arkivbild. Klicka för större bild.

©Mari FribergLCHF-kost

Svartmes
.
Klicka för större bild.

©Jan JohanssonInga örndagar i vinter

Platskontorets tidsplan för ombyggnad av Trandansen ser inte ut att hålla, därför ingen garanti att byggnaden är tillgänglig de tänkta Örndagarna. Tråkigt att den långa traditionen med Örndagar/öppet hus bryts. Utlägg av mat kommer att göras i mån av tillgång, med prio på helger under januari, då vi vet att det kommer många besökande som vill se örn.

// Jan


HORNBORGASJÖN fredag vecka 46

Delar av sjön tidvis tillfrusen, inga större mängder änder i rörelse. Utmed strandkanterna vinterhämpling, gråsiskor, snösparv m.m.

meddelar
Jan Johansson
som har fotograferat

Klicka för att se större bilder!

Vinterhämpling

©Jan Johansson

Salskrakar

©Jan Johansson


HORNBORGASJÖN vecka 45

Gott om höstrastande änder i Hornborgasjön. Antalsmässigt framförallt kricka, men även flockar med stjärtänder, den största flocken närmare hundra. Även enstaka alfåglar.

meddelar
Jan Johansson
som har tagit bilderna

Klicka för att se större bilder!

Krickor

©Jan Johansson

Stjärtänder

©Jan Johansson

Alfågel

©Jan Johansson