KOMMANDE AKTIVITETER

      

NOTISER


Preliminära programpunkter finns i Svarthaken - KLICKA HÄR >>

OBS: se nedan i denna spalt för ändringar i programpunkter.


 

UTFLYKTER FÖR DAGLEDIGA
"Onsdagsgruppen"

Utflykterna för daglediga en gång i veckan fortsätter genom hela vintern. Ni som är intresserade av att titta på fåglar i skog och mark bör hänga med på detta. Såväl gamla som nya deltagare hälsas alltid varmt välkomna. Det handlar om att vara ute några timmar varje onsdag förmiddag från tidigast sju till framåt middagen i bra fågelmarker. Det hela bygger på att hitta fåglarna tillsammans, var och en efter sin förmåga.

Från onsdag den 22 september samlas vi klockan 08.00

Samling är som vanligt på Fredriksbergskyrkans parkering.
Tills vidare åker vi i egna bilar.

Välkomna!

/Anita och Kenneth

Tag kontakt med Anita eller Kenneth om det finns någon tveksamhet om vädret.
Några förkunskaper behövs egentligen inte.


Anita har tfn 0515 - 80078, mobil 0705 – 87 09 08 och Kenneth har 0702 - 57 81 23.

OBS Ta med fika och kläder efter väder gäller.

Länkar till alla rapporter från onsdagsgruppen finns samlade här >>>>

KOMMANDE PROGRAMPUNKTER

Tills vidare ingen samåkning vilket innebär att längre resor inte är möjliga så länge pandemin pågår. På grund av rådande restriktioner av olika slag gäller tills vidare anmälan till alla våra aktiviteter. Om det skulle vara så illa att ingen vill följa med kan det vara bra för ledaren att veta detta. Vi återgår till ”ingen anmälan” när pandemin är över. Vi har även gjort så att vi har lagt in flera hemmaaktiviteter under höstterminen parallellt med resorna som ligger kvar som tidigare om det skulle ändra sig på något vis. Som ni ser när det gäller höstens möten kommer dessa att planeras efter hand. Visserligen är begränsningen högst femtio personer i samma lokal, och det klarar vi, men det hjälper föga eftersom många av oss är 70+. Dessutom handlar det om att klara distanseringen. Titta in på hemsidan efter hand. Månadsmötet i augusti blir vid Bergsstugan, Mösseberg.

Klubbens resepolicy – resor med övernattning. Denna innebär att resan blir av om tillräckligt många anmäler sig och att det finns ledare samt att övriga arrangemang kan ordnas. Preliminär anmälan senast tre veckor innan eller per angett datum. Efter detta datum är anmälan bindande vilket innebär att du får betala för din plats även om du inte följer med. Sjukdom är giltigt förfall. Senast per sista anmälningsdagen finns ett fast pris på resan att tillgå. Du kan fritt hoppa av fram till och med detta datum.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

SEPTEMBER
 
Tisdagen den 21 september
klockan 19.00
Månadsmöte i klubblokalen

Under tranfestivalen i våras presenterades ett antal digitala bildföredrag av hög klass som var mycket uppskattade, men vi vet att det var få av våra medlemmar som tog del av dem. Två av föredragen ligger nära oss både till innehåll och person och vi tycker att det kan vara värdefullt att våra medlemmar kan få ta del av dessa ”på vanligt vis”. Sålunda kommer Kent Ove Hvass till oss denna kväll med bildföredraget Hornborgasjön förr och nu. Missa inte detta!


OBS: Från onsdag den 22 september samlas "Onsdagsgruppen" klockan 08.00

Mekelsmäss
Fredag 24 sept - söndag 26 sept
Öppet:
Fred 18-23, lörd 14-01, sönd 11-14

https://www.matokultur.se/konstnatten

I år kör vi på nästan som vanligt i Friggeråkers bygdegård. På trappan kommer vi att sälja Stens, Helges och Siverts holkar. Till utställningen kommer man naturligtvis genom ordinarie ingång, sedan kan man i lugn och ro bese alla fina alster som våra medlemmar har åstadkommit och självfallet göra en del affärer. För den som vill ha lite fika eller varmkorv så säljs det en trappa ned. Utgång sker på baksidan via kökstrappa eller källartrappa. Det är bra pandemianpassat.

Vi har i år 20 utställare förutom Sten Danielsson, Helge Sundén och Sivert Skoglund som bidrar med sina holkar av alla de slag.
För utställare: se notis i höger spalt på denna sida

 

OBS: Samtliga gamla notiser (från 2002-2021) finner du genom att klicka här >>


AKTUELLA OBSAR >>>


Mekelsmäss igen

Fredag 24 sept - söndag 26 sept
Öppet:
Fred 18-23, lörd 14-01, sönd 11-14

https://www.matokultur.se/konstnatten

I år kör vi på nästan som vanligt i Friggeråkers bygdegård. På trappan kommer vi att sälja Stens, Helges och Siverts holkar. Till utställningen kommer man naturligtvis genom ordinarie ingång, sedan kan man i lugn och ro bese alla fina alster som våra medlemmar har åstadkommit och självfallet göra en del affärer. För den som vill ha lite fika eller varmkorv så säljs det en trappa ned. Utgång sker på baksidan via kökstrappa eller källartrappa. Det är bra pandemianpassat.

Vi har i år 20 utställare förutom Sten Danielsson, Helge Sundén och Sivert Skoglund som bidrar med sina holkar av alla de slag.
 
Utställare:
Ing-Marie Andersson - textil
Evert Arnoldsson - akvarell
Inger Arvidsson - mönsterstickade vantar
Thomas Asp - foto
Karl-Axel Axelsson - akvarell
Kees Bakker - foto
Jan Bertilsson - Järnvägsnostalgi/Västgötabanan
Inger Elvingsson - olja
Lisette Friberg - Skulptur/akvarell
Ingemar Hedihn - olja
Jan Johansson - foto
Eva Lindén -  drivvedsskulptur/akvarell
Johan Mårtensson - foto
Britt-Louise Norlander-Lundin - akvarell
Lars Pettersson - foto
Per Ringeby - foto
Torbjörn Skogedal - foto
Merit Vågebris - textil
Bengt-Åke Öhgren - foto
 
Väl mött i Friggeråkers bygdegård.

// Lennart Friggeråker


Höfjäril

Den här vackra rödgula höfjärilen såg Gullvi Johansson i sin trädgård den 13 september.

Klicka för större format


©Gullvi Johansson


Sandlöpare vid Ytterberg

Sandlöparen födosökte på udden 29 augusti 2021 tillsammans med 1 småsnäppa, några gluttsnäppor och ca 10 kärror.

Thomas Göthberg

Klicka för större format


©Thomas Göthberg


Fortfarande kvar

Den ena av de mindre skrikörnarna i Mönarp är fortfarande kvar när vi går mot första september. Det var ju två! Flyktbilden på den äldre är den som funnits på hemsidan ett tag. Flyktbilden på den yngre får ni här. Se om ni kan se skillnaden. Den äldre försvann efter några dagar; det är den yngre som är kvar.
Den 20 augusti skrev Båsse om skrikörnarna i sin krönika i FT. Vi vet inte om det provocerade men dagen efter jagade ägaren till Mönarps gård tillresta skådare med lastmaskin om de råkade stå på på någon av avfarterna. Lite onödigt kan man tycka. Ingen vill ju något illa! Bilden är foto Lennart Ljuhs.

Åke skrev 2021-08-28

Klicka på  bilderna för större format


©Lennart Ljuhs


Jag hade fel!

På måndagen ett par dagar efter upptäckten rådde marknadsstämning på Mönarpsvägen. Där var fullt med folk, då hade det uppenbarats att det är två skrikörnar. Tyvärr inträdde kaos på vägen när folk parkerar som höns. Ursäkta uttrycket. Detta är inte bra, det ger oss dåligt ryckte. Här är ytterligare en bild som Lennart Ljuhs tagit

Åke skrev 2021-08-10


©Lennart Ljuhs


Mindre skrikörn i Mönarp

Kommunens andra mindre skrikörn upptäckte Albin Torsson på lördagseftermiddagen. Detta hände i Mönarp där även den första sågs för många år sedan. Den gången var det Lennart Sundh som var upptäckare. Ett femtontal, skådare kanske några fler, fanns på plats. Förra gången var det många fler, vad det nu kan betyda. En säregen sak är att Ingalill och jag kom körande från en sammankomst neråt Åsarp och var totalt ovetande när vi tog hemvägen över Mönarp. Där stod en hel del folk med tubar så jag fick rusa ut och fråga vad händer här.? Hur stor är sannolikheten är det att passera i rätt ögonblick just när det är en mindre skrikörn i luften. Det blir en hel rad decimaler kan jag försäkra. Hade jag kommit på att slå på telefonen direkt när vi åkte från Åsarp hade det förstås gått bättre. Lennart Ljuhs har tagit den fina bilden.

Åke skrev 2021-08-07


©Lennart Ljuhs


Säsongens fjärilar

Hit hör sorgmanteln som flyger både vår och höst. Ruttnande frukt och bär lockar, i detta fallet bigarråer som gjort sitt. Kasta in bort dem, lägg dem i hög till fjärilarna i stället.

//Åke

Klicka på  bilden för större format


©Åke Abrahamsson


Spontanexkursion

Ja, så står det i Naturskyddsföreningens program. Dra i hop lite folk och åk ut ungefär. Så blev det den 18 juli med Lennart Sundh som ledare och initiativtagare och snabbt hopring av lite folk från oss och naturskyddsföreningen. Trots en massa hinder mitt i juli blev vi fyra som vandrade runt i Uddagårdens kalkbruk och under Lennarts ledning fick lära oss en massa fint om floran och insektfaunan.

Åke 2021-07-18

Myskbock

©Mari Friberg


Klaffgetingfluga Skönjebackarna den 9 juli

Foto Åke Abrahamsson


Kika in i blåklockor

... på kvällar/morgnar eller vid mulet väder.
Välj de större arterna, t.ex, stor blåklocka, hässelklocka, nässelklocka eller kanske knölklocka.
Det finns stor chans att få se blåklocksbin (Melitta haemorrhoidalis) som ligger och vilar tätt tillsammans.

// Mari


©Mari Friberg


Sommarens fröjder

Myskbock och gräsgrön guldbagge på säfferot.
Bild från Skönjebackarna utmed väg 47.
Om man kupar händerna runt en myskbock kan man få känna hur gott den doftar.

//Åke 2021-07-10


©Åke Abrahamsson