KOMMANDE AKTIVITETER

      

NOTISER


Programpunkter finns i Svarthaken - KLICKA HÄRKlubbens resepolicy – resor med övernattning. Denna innebär att resan blir av om tillräckligt många anmäler sig och att det finns ledare samt att övriga arrangemang kan ordnas. Preliminär anmälan senast tre veckor innan eller per angett datum. Efter detta datum är anmälan bindande vilket innebär att du får betala för din plats även om du inte följer med. Sjukdom är giltigt förfall. Senast per sista anmälningsdagen finns ett fast pris på resan att tillgå. Du kan fritt hoppa av fram till och med detta datum.

UTFLYKTER FÖR DAGLEDIGA
"Onsdagsgruppen"

Utflykterna för daglediga en gång i veckan fortsätter genom hela vintern. Ni som är intresserade av att titta på fåglar i skog och mark bör hänga med på detta. Såväl gamla som nya deltagare hälsas alltid varmt välkomna. Det handlar om att vara ute några timmar varje onsdag förmiddag från tidigast sju till framåt middagen i bra fågelmarker. Det hela bygger på att hitta fåglarna tillsammans, var och en efter sin förmåga.

OBS: Från och med onsdag den 14 september  samlas vi klockan 08.00

Samling är som vanligt på Fredriksbergskyrkans parkering.
Tills vidare åker vi i egna bilar.

Välkomna!

/Anita och Kenneth

Tag kontakt med Anita eller Kenneth om det finns någon tveksamhet om vädret.
Några förkunskaper behövs egentligen inte.

Anita har tfn 0515 - 80078, mobil 0705 – 87 09 08 och Kenneth har 0702 - 57 81 23.

OBS Ta med fika och kläder efter väder gäller.

Länkar till alla rapporter från onsdagsgruppen finns samlade här >>>>

OKTOBER

Söndagen den 9 oktober
klockan 07.00

Tivedens nationalpark
Här har vi inte varit förut men det har varit på tal många gånger.
Dagen är kort, solen går upp 07.40. Således räcker det gott med att åka 07.00.
Det finns en längtan att se järpe och i Tiveden finns den möjligheten.
Anmälan till Åke 070 660 24 53.

Tisdagen den 18 oktober
klockan 19.00

Månadsmöte i klubblokalen
Vi har flera duktiga fotografer inom våra egna led. Margareta Setterberg är en av dessa och hon kommer med ett bildföredrag som hon har valt att kalla ”Från vadarbyxor till trebenstativ”.
Spännande! Missa för allt i världen inte detta!

Torsdagen den 20 oktober
klockan 19.00
Årets bildföredrag i Slötagården
Denna gång får vi möta Tore Hagman som är en av de riktigt stora fotograferna inom området natur, kultur och landskap. Detta är verkligen något att se fram emot. Vi byts om och i år är det naturskyddsföreningen som ansvarar.
Vill du ha skjuts från Fredriksbergskyrkans parkering – ring 070 660 24 53.

Lördagen den 22 oktober
klockan 05.30
Getterön och Morups Tånge

Vi åker inte om vädret är för dåligt Den här tiden på året kan vara riktigt bra med alkekungar, snösparvar och berglärkor och även vadare. Resan 2021 var kanske en av de bästa vi haft! Det finns plats för överraskningar. Du måste anmäla dig senast två dagar innan till Åke har tfn 070 660 24 53. Resan blir av om tillräckligt många anmäler sig och det finns ledare. Första kravet är väl fyllda bilar.

NOVEMBER

Söndagen den 6 november
klockan 09.00

Havsörnssafari vid Hornborgasjön
Vi åker till lämpliga platser runt sjön för att hitta så många havsörnar vi kan. Dessutom hopps vi på en del annat trevligt så här i sena hösten. Kanske en flock snösparvar eller varför inte en kungsörn och fjällvråkarna är på plats. Räkna med att vi är hemma senast 13.00. Extra kläder skadar inte för det kan bli lite kylslaget. Åke leder och Åke nås på tfn 070 660 24 53. Anmälan.

Tisdagen den 15 november
klockan 19.00

Månadsmöte i klubblokalen
Inge Rydén från Böne, inte långt från Dalum, kommer till oss på detta möte. Han har varit hos oss tidigare och verkligen visat vad natur inpå knuten är. Spännande!

OBS: Samtliga gamla notiser (från 2002-2022) finner du genom att klicka här >>


AKTUELLA OBSAR >>>


Rapport från onsdagsgruppen

Rapport från
28 sept >>

Tidigare rapporter finns här >>


©Evert Arnoldsson


Ny kommunart

Vid märkplats Järnbron i Hornborgasjön ringmärktes en brunsångare den sista söndagen i september. Detta är Falköpings kommuns första och Hornborgasjöns andra brunsångare. Den förra var för något år sedan vid den västra sidan och dessutom på våren. Den här tiden är det mer normalt. Brunsångarna kommer långt öster ifrån.
Detta är kommunart 299 enligt AP. Under året har både rödhalsad gås och kaspisk trut tillkommit.

Bilden är från det förra besöket och Johan Dahlström är fotografen.

Åke skrev 2022-09-28

Klicka på bilden för större format!


©Johan Dahlström


Till minne

För en kort tid sedan avled Tore H Johansson efter en  längre tids sjukdom.  I dag klingar förmodligen namnet  obekant för de flesta men Tore var en av de mest tongivande i vår förening under de betydelsefulla åren en bit in på 1960-talet. De av våra medlemmar som var med redan på den här tiden minns säkert Tore med värme och saknad.

//Åke A 2022-09-28


Höstsäsongen är igång

Vi har varit i Grimmestorpaskogen i Velinga och även spanat efter nötkråkor på Mösseberg. Vi har dessutom hunnit med en resa till Hallandskusten som Erik Tornberger ansvarade för. Vi gläder oss åt flera deltagare än tidigare på våra aktiviteter och även åt att vi får fler nya medlemmar. Dessutom seglar onsdagsgruppen i medvind och en omstartad rovfågelkurs med många deltagare är i gång sedan i början av augusti. Programpunkterna är något färre än tidigare höstar men det beror på att dessa aktiviteter har många deltagare och dito ledare. Dessutom är flera av våra medlemmar engagerade i tranräkningarna vid Hornborgasjön. Botanikcirkeln som vi hade tillsammans med naturskyddsföreningen slutade den första augusti med flaggan i topp. Det var Enar Höglund som ansvarade för denna.
Det händer mycket hela tiden så välkomna till våra aktiviteter.

//Åke A 2022-09-04


Konstaterat!

Ägretthäger häckar i Hornborgasjön. Peder Hedberg Fält har varit ute i sjöområdet och konstaterat att så är fallet. Tre ungar finns i boet.

Det är dags för nattskärrorna. Det är enkelt numera: åk upp på Mösseberg, fortsätt förbi Bergsstugans parkering fram till nästa möjliga parkering, cirka 500 meter. Halv elva är en bra tid. På kvällen således.

//Åke A 2022-06-10


Ibland måste man sträcka sig för att nå det man vill ha!

Kohäger, Bjurum.

Klicka på bilden för större format!


©Torbjörn Skogedal