KOMMANDE AKTIVITETER

      

NOTISERPreliminära programpunkter finns i Svarthaken - KLICKA HÄR >>

OBS: se nedan i denna spalt för ändringar i programpunkter.


 

UTFLYKTER FÖR DAGLEDIGA
"Onsdagsgruppen"

Utflykterna för daglediga en gång i veckan fortsätter genom hela vintern. Ni som är intresserade av att titta på fåglar i skog och mark bör hänga med på detta. Såväl gamla som nya deltagare hälsas alltid varmt välkomna. Det handlar om att vara ute några timmar varje onsdag förmiddag från tidigast sju till framåt middagen i bra fågelmarker. Det hela bygger på att hitta fåglarna tillsammans, var och en efter sin förmåga.

Från onsdag den 12 maj samlas vi klockan 07.00

Samling är som vanligt på Fredriksbergskyrkans parkering.
Tills vidare åker vi i egna bilar.

Välkomna!

/Anita och Kenneth

Tag kontakt med Anita eller Kenneth om det finns någon tveksamhet om vädret.
Några förkunskaper behövs egentligen inte.


Anita har tfn 0515 - 80078, mobil 0705 – 87 09 08 och Kenneth har 0702 - 57 81 23.

OBS Ta med fika och kläder efter väder gäller.

Länkar till alla rapporter från onsdagsgruppen finns samlade här >>>>

KOMMANDE PROGRAMPUNKTER

Tills vidare ingen samåkning vilket innebär att längre resor inte är möjliga så länge pandemin pågår. På grund av rådande restriktioner av olika slag gäller tills vidare anmälan till alla våra aktiviteter. Om det skulle vara så illa att ingen vill följa med kan det vara bra för ledaren att veta detta. Vi återgår till ”ingen anmälan” när pandemin är över. Vi har även gjort så att vi har lagt in flera hemmaaktiviteter under höstterminen parallellt med resorna som ligger kvar som tidigare om det skulle ändra sig på något vis. Som ni ser när det gäller höstens möten kommer dessa att planeras efter hand. Visserligen är begränsningen högst femtio personer i samma lokal, och det klarar vi, men det hjälper föga eftersom många av oss är 70+. Dessutom handlar det om att klara distanseringen. Titta in på hemsidan efter hand. Månadsmötet i augusti blir vid Bergsstugan, Mösseberg.

Klubbens resepolicy – resor med övernattning. Denna innebär att resan blir av om tillräckligt många anmäler sig och att det finns ledare samt att övriga arrangemang kan ordnas. Preliminär anmälan senast tre veckor innan eller per angett datum. Efter detta datum är anmälan bindande vilket innebär att du får betala för din plats även om du inte följer med. Sjukdom är giltigt förfall. Senast per sista anmälningsdagen finns ett fast pris på resan att tillgå. Du kan fritt hoppa av fram till och med detta datum.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Vad händer nu!

- Årsmötet flyttas, men kommer att hållas så snart det går med tanke på pandemin.

Styrelsen

OBS
Från och med onsdag den 12 maj samlas Onsdagsgruppen  klockan 07.00
Samling är som vanligt på Fredriksbergskyrkans parkering.
Tills vidare åker vi i egna bilar.
Se mer info längre upp i denna spalt

______________________________

JULI

Lördagen den 31 juli
klockan 07.00 - 12.00
Grimmestorp i Velinga söder om Tidaholm.

Spännande grusformationer och artrik miljö.
Grimmestorpskogen ett stycke söder om Tidaholm är med sina isälvsavlagringar i form av terrasser, dödisgropar och grusåsar speciell på många sätt. En hel del botanik så som Knärot och tallört är vanliga och även ryl finns, denna numera så rara växt!
Ta med oömma kläder, rejäla skor och matsäck. Åke Abrahamsson leder och som Du skall tala om för att du vill hänga med. Ring Åke på tfn 070 660 24 53.

AUGUSTI

Tisdag den 3 augusti
klockan 18.00.
Trandansen - Säsongsuppstart.

Såsom varje år! Vi bjuder på korv med bröd men fika och dryck får du bestå med själv. Åke ansvarar tfn 070 660 24 53. Ingen anmälan.

OBS: Samtliga gamla notiser (från 2002-2021) finner du genom att klicka här >>


AKTUELLA OBSAR >>>


Spontanexkursion

Ja, så står det i Naturskyddsföreningens program. Dra i hop lite folk och åk ut ungefär. Så blev det den 18 juli med Lennart Sundh som ledare och initiativtagare och snabbt hopring av lite folk från oss och naturskyddsföreningen. Trots en massa hinder mitt i juli blev vi fyra som vandrade runt i Uddagårdens kalkbruk och under Lennarts ledning fick lära oss en massa fint om floran och insektfaunan.

Åke 2021-07-18

Myskbock

©Mari Friberg


Klaffgetingfluga Skönjebackarna den 9 juli

Foto Åke Abrahamsson
Kika in i blåklockor

... på kvällar/morgnar eller vid mulet väder.
Välj de större arterna, t.ex, stor blåklocka, hässelklocka, nässelklocka eller kanske knölklocka.
Det finns stor chans att få se blåklocksbin (Melitta haemorrhoidalis) som ligger och vilar tätt tillsammans.

// Mari

Klicka på bilden för större format


©Mari Friberg


Sommarens fröjder

Myskbock och gräsgrön guldbagge på säfferot.
Bild från Skönjebackarna utmed väg 47.
Om man kupar händerna runt en myskbock kan man få känna hur gott den doftar.

//Åke 2021-07-10

Klicka på bilden för större format


©Åke Abrahamsson


Sorgebud

Vår förre ordförande Rolf Grahm har gått ur tiden efter en längre tids sjukdom. Han var ordförande i vår förening på 1990-talet men större än detta var att han tillsammans med Helge Sundén svarade för leveranserna från Skövde slakteri till vår örnutfodring och därutöver till stora delar av riket från Store Mosse i söder till Leksand i norr. Även om det var ett tag sedan minns vi den gröna Swarovskikärran som användes för transporterna.
Vi tänker med värme på hans nära och kära och bevarar Rolf och hans gärning i ett ljust minne.

//Åke


Äntligen

Det har varit dåligt med så kallade nattaktiva arter i sommar. Vi har saknat både det ena och det andra. Men det har bättrat på sig. Mycket beroende på goda insatser av Jörgen Fritzsson och Albin Torsson.
Jörgen hittade en fantastisk fin busksångare nära stan. Således alldeles innan Bissgårdens koloniområde - även kallat Pakistan. Albin hittade två flodsångare vid Markabäcken, det handlar om vägen ner till Berga gård, alldeles efter golfbanan. Ett fantastiskt fint ställe med mäktig fågelsång.
Däremot finns det inte några kornknarrar att lyssna på. Har nog aldrig varit sämre. Det grundläggande problemet att att det lyssnas för lite och alla åker på samma fåglar vilket är lätt att förstå - förstås. Men åk mer på nätterna, man hör inga rara fåglar om man inte lämnar TV-soffan. Vaktlar kan man höra ganska lätt om man åker ut till lämpliga ställen.

Lennart Ljuhs har tagit den fantastiskt fina busksångarbilden.
Den andra bilden bilden visar kärrsångare, rörsångare och busksångare. Åke har tagit den bilden vid ringmärkningen vid Kärragården. Vilken är vilken?

Åke skrev på midsommarafton 2021

Klicka på  bilderna för större format


©Lennart Ljuhs


©Åke Abrahamsson


Uppvisning på Mösseberg

Från ett stycke efter Bergstugans parkering och bortåt kan man höra upp till fem nattskärror hur enkelt som helst. Stå på vägen och upplev att de nära nog flyger in i bilen. Hela registret med sången, vingsmällarna och även honornas läten får man uppleva. Missa inte denna enastående uppvisning. När? Mellan tio och elva på kvällen är bra.

//Åke 2021-05-30


NATTSKÄRRA

Plåtad av Anders Nerfv, vid Ottenby på Öland den 15 maj 2021.

Klicka på  bilden för större format


©Anders Nerfv


Sveriges fåglar 2020

Läs här >>


Backsvalor 2020 - 21

Riksinventeringsart inom Birdlife Sverige dessa år är backsvalan och det är så att jag ansvarar för Västergötland. Det handlar således om häckningar. Om ni känner till några sådana vill jag väldigt gärna få reda på detta. Det går förstås också utmärkt att lägga in dem på Artportalen så hämtar jag dem där. Särskilt intressanta är tillfälliga häckningar såsom i en jordhög, ett vägbygge, dike eller liknande. Bifogad bild är en nyupptäckt häckplats och kanske den största: i en jättehög med stenmjöl och lera i Uddagårdens kalkbrott. Minst 110 bohål.
Tack Ingemar Hedihn för tipset.

//Åke A
2020-07-04


ONSDAGSGRUPPEN

Rapport från Evert, läs här >>

Länkar till alla rapporter från onsdagsgruppen finns samlade på en och samma sida sida >>

Klicka på  bilden för större
format


©Evert Arnoldsson