KOMMANDE AKTIVITETER

      

NOTISER


Alla programpunkter finns i Svarthaken  -
KLICKA HÄR >>

Smultronprogrammet finns HÄR >>

Om anmälan behövs framgår detta vid respektive aktivitet, i övrigt har vi ingen anmälan numera. Vi samlas alltid på Fredriksbergskyrkans parkering (övre delen av Wetterlinsgatan) om inte annat sägs under respektive programpunkt. Ta alltid med fika och kläder efter väder gäller. Om resa sker med privatbilar kan chauffören ta ut arton kronor per mil i reseersättning, som delas av dem som åker i bilen.


UTFLYKTER FÖR DAGLEDIGA

Utflykter för daglediga en gång i veckan fortsätter i vår. Intresset får avgöra hur mycket och hur länge. Ni som är intresserade av att titta på fåglar i skog och mark bör hänga med på detta. Såväl gamla som nya deltagare hälsas alltid varmt välkomna. Det handlar om att vara ute några timmar varje onsdag förmiddag från tidigast sju till framåt middagen i bra fågelmarker. Det hela bygger på att hitta fåglarna tillsammans – var och en efter sin förmåga.

OBS:
Från och med den 21 februari startar utflykterna  för daglediga kl 08.00.
Samling är som vanligt på Fredriksbergskyrkans parkering.
Välkomna!
/Anita och Kenneth

Ta med fika. Kläder efter väder gäller
Tag kontakt med Anita eller Kenneth om det finns någon tveksamhet om vädret.
Några förkunskaper behövs egentligen inte.

Anita har tfn 0515 - 80078, mobil 0705 – 87 09 08 och Kenneth har 0702 - 57 81 23.

KOMMANDE PROGRAMPUNKTER

Alla programpunkter finns i Svarthaken  - KLICKA HÄR >>

 

MARS

Simfågelräkningar - hela våren!
Varje lördag under hela våren – från den 24 mars och fram till den 5 maj räknar Hornborgasjöns fältstation Hornborgasjöns våtmarksfåglar. Detta sker inom ett tiotal väl avgränsade områden. Det går alldeles utmärkt att hänga med och hjälpa till. Ta kontakt med Åke Abrahamsson tfn 0515-726042 som även är en av dem som räknar.

Lördagen den 17 mars
...öppnar Trandansen sina portar för säsongen och därmed startar även vår guideverksamhet.
Under helgerna i trantiden hjälper våra fågelvärdar tillsammans med våra vänner i Skövde Fågelklubb besökarna vid Trandansen och Fågeludden tillrätta.

Tisdagen den 20 mars
klockan 19.00
Månadsmöte

OBS: Mötet är även denna gång i Friggeråkers bygdegård på grund av vattenskada i vår klubblokal.
Från byrålådan. Åk
e plockar fram vad som kan finnas i förråden. Bilder från nära och fjärran både i tid och rum. Välkomna. Om det är någon av er medlemmar som har goa bilder – gärna från föreningsaktiviteter – så ta med dem på en sticka.

Fredagen den 23 mars
klockan 18.00
Vårens första ugglelyssning

Vårens ugglelyssningar följer samma mönster som tidigare år. Vi är hemma ca cirka 22.30 och vi kommer att hålla oss nära stan.
Tidpunkten är idealisk, solen går ner 18.31. Lennart Friggeråker leder.
Om vädret verkar tveksamt skall du ringa Lennart för exakt besked om kvällen. Lennart har tfn 0515-10111.

APRIL

Fredagen den 6 april
klockan 19.00
Vårens andra ugglelyssning
Liksom vid den första kommer vi att hålla oss inom rimligt avstånd från staden. Åke Abrahamsson leder. Om vädret är tveksamt skall du ringa Åke för exakta besked om kvällen. Han har tfn 0515-726042.

Lördagen och söndagen den 7 – 8 april
Tranans helg

Med centrum vid Trandansen genomför vi Tranans dag för femte året i rad. Det nu välkända bruna tältet är på plats och till brädden fyllt av aktiviteter i form av utställare och föreningar. Dessutom exkursioner samt föredrag som blir i den nya entrébyggnaden Doppingen på Fågeludden. Även nya aktiviteter för året att se fram emot.
Arrangörer är vi, SOF Bird Life Sverige, Studiefrämjandet, Skövde Fågelklubb, VGOF. Hornborgasjöns Fältstation, Hornborga Naturum med flera. Mer info kommer.

Fredagen den 13 april
klockan 19.30
Vårens tredje ugglelyssning

Denna gång väljer vi en längre sväng, räkna med att vi hamnar åt Samdhem, Mullsjöhållet. Räkna med att vi är ut till 24-tiden. Om vädret verkar tveksamt skall du ringa Åke Abrahamsson, tfn 0515 - 726042, som leder.

Lördagen och söndagen den 7 och 8 april – Tranans helg vid Trandansen.

Med centrum vid Trandansen genomför vi Tranans dag som numera heter Tranans helg. Det nu välkända bruna tältet är på plats och till brädden fyllt av aktiviteter i form av utställare och föreningar. Dessutom exkursioner samt föredrag som blir i den nya entrébyggnaden Doppingen på Fågeludden. Även nya aktiviteter för året att se fram emot.

Under veckan efter Tranans helg – till och med den 13 april - är det bildvisning – föredrag i Doppingen klockan 18.00 varje kväll. Arrangörer är vi, SOF Bird Life Sverige, Studiefrämjandet, Skövde Fågelklubb, VGOF, Hornborgasjöns Fältstation, Hornborga Naturum med flera. Det går åt många händer som hjälper till och Anita och Ingalill jobbar med detta. Räkna med att bli tillfrågad!
Vi skall dessutom hjälpa till med de omfattande barnaktiviteter som äger rum i veckan efter tranans helg. Fler än 200 skolbarn per dag. Det behövs många goda krafter. Samordnare är Katarina Bremsjö tfn 070-3085414.
Är du intresserad kan du höra av dej till Ingalill eller Åke så förmedlar vi kontakten med med Katarina. Ring tfn 0515-726042. Titta med fördel in på vår hemsida.

OBS: Samtliga gamla notiser (från 2002-2018) finner du genom att klicka här >>


AKTUELLA OBSAR >>>


Tisdagen den 20 mars
klockan 19.00
Månadsmöte

OBS: Mötet är även denna gång i Friggeråkers bygdegård på grund av vattenskadan i vår klubblokal.


Snabbvisit vid fågelmatningen

Som vanligt går det att klicka på bilden för att se den större.


©Jan Johansson


Blickstilla

Plötsligt lämnar alla fåglarna matningen i panik, förutom trädkryparen som sitter blickstilla i säkert fyra minuter. Först när första fåglarna återkommer börjar den röra på sig.

/Jan J

Som vanligt går det att klicka på bilden för att se den större.


©Jan Johansson


ATT NOTERA

  • Från och med den 21 februari startar utflykterna  för daglediga kl 08.00.

STJÄRTMES

Minus 10, nu krävs det mycket mat. Gärna fett och lättätet, som margarin, talg och talgbollar.

Som vanligt går det att klicka på bilden för att se den större.


©Jan Johansson


Vilket drag...

Läs reserapporten från Skåneresa den 9 – 11 februari 2018 HÄR >>

Artlista HÄR >>


Barndagar

Vill du vara med och ta hand om grupper av skolbarn i åldrarna 6-12 år vid Trandansen tillsammans med Birdlife Sverige 9-13 april?

Många roliga aktiviteter om tranor, fåglar och mycket mer natur kommer att erbjudas barnen. Detta kräver att det finns många vuxna volontärer som kan vara med. Tycker du att det verkar vara roligt och vill vara med 1-5 dagar? Hör av dig till Katarina Bremsjö, 0703085414 för mer info och anmälan.

Den 17 februari kommer vi att ha en informationsdag på Doppingen, Hornborgasjöns naturum för alla som har anmält intresse att vara med som volontärer.
Tid: kl 9.00-15.00 Lunch ingår. Anmälan till Katarina Bremsjö, 0703085414.


FÅGLAR JUST NU

Stjärtmesar från Skövde fågelklubbs matning vid Paradissjön. Gråsiska som letar frö i alkottarna. Och en ny bild på den fina tuffa tofsmesen.

Det är Jan som har plåtat.

 

 

Resultatet från "Vinterfåglar inpå knuten" finns nu på SOF:s hemsida, läs HÄR >>


 

Som vanligt går det att klicka på bilderna för att se dem större.

 


©Jan Johansson©Jan Johansson


©Jan Johansson


Fototävling Tranfestivalen 7-15 april 2018
"Hornborgasjön i våra hjärtan"

Läs här >>


Tofsmes

Jan har plåtat den fina bilden på tofsmesen

 

Klicka på bilden för att se den större.


©Jan JohanssonViktiga besked.

Nu inleder vi jubileumsåret 2018
Det är sextio år sedan klubben bildades. Vad det blir vet vi inte ännu men att det blir ett jubileumsfirande – det är då säkert.

Vår klubblokal är obrukbar
Detta beror på att vi har fått in vatten från ett läckande avloppsrör, läckan orsakad av råttor. Våra aktiviteter – de är få vid denna tid - får vi hysa in i Friggeråkers bygdegård.Hornborgasjön - Lockelsens landskap

heter en ny bok av fågelklubbsmedlemmen och fotografen Torbjörn Skogedal. Den kommer att släppas i februari 2018. "Officiellt" boksläpp med tillhörande ”bubbel” blir det när naturum Hornborgasjön på Fågeludden öppnar för säsongen 18 mars 2018.

Platsen är i Doppingen. Tiden är ännu ej fastslagen.

Håll utkik efter detta!