KOMMANDE AKTIVITETER

      

NOTISER


Samtliga programpunkter finns i Svarthaken  - KLICKA HÄR >>

OBS: det står fel tid för "Utflykter för daglediga" (onsdagar) på sidan 6 i det programblad som kom ut december 2018. Tiden är 08.00.

Om anmälan behövs framgår detta vid respektive aktivitet, i övrigt har vi ingen anmälan numera. Vi samlas alltid på Fredriksbergskyrkans parkering (övre delen av Wetterlinsgatan) om inte annat sägs under respektive programpunkt. Ta alltid med fika och kläder efter väder gäller. Om resa sker med privatbilar kan chauffören ta ut arton kronor per mil i reseersättning, som delas av dem som åker i bilen.


UTFLYKTER FÖR DAGLEDIGA

Utflykter för daglediga en gång i veckan fortsätter i vår. Intresset får avgöra hur mycket och hur länge. Ni som är intresserade av att titta på fåglar i skog och mark bör hänga med på detta. Såväl gamla som nya deltagare hälsas alltid varmt välkomna. Det handlar om att vara ute några timmar varje onsdag förmiddag från tidigast sju till framåt middagen i bra fågelmarker. Det hela bygger på att hitta fåglarna tillsammans – var och en efter sin förmåga.

OBS:
Från och med den 19 september startar utflykterna  för daglediga kl 08.00
OBS: det står fel tid på sidan 6 i programbladet som kom ut i december-18

Samling är som vanligt på Fredriksbergskyrkans parkering.
Välkomna!
/Anita och Kenneth

Ta med fika. Kläder efter väder gäller
Tag kontakt med Anita eller Kenneth om det finns någon tveksamhet om vädret.
Några förkunskaper behövs egentligen inte.

Anita har tfn 0515 - 80078, mobil 0705 – 87 09 08 och Kenneth har 0702 - 57 81 23.

KOMMANDE PROGRAMPUNKTER

OBS: det står fel tid för "Utflykter för daglediga" (onsdagar) på sidan 6 i det programblad som kom ut december 2018. Tiden är 08.00.

FEBRUARI

Tisdagen den 19 februari
Månadsmöte i klubblokalen
klockan 19. 00

Denna gång får vi följa med till Toscana i sällskap med Kent Ove Hvass. Vi kan räkna med fantastiska bilder från den tid på året när denna härliga del av Italien är som allra vackrast. Välkomna!

MARS

Lördagen den 2 mars
klockan 08.00.
Hornborgasjöns utlopp

Detta har inte riktigt slagit in fullt ut de senaste åren på grund av att vintern inte har sett ut som förväntat. Tanken är att om det har varit kraftig isläggning är utloppet den bästa platsen för nyanlända simfåglar och en härlig vårkänsla efter vinterns vedermödor. Man skall tänka sig vackra salskrakehanar som ligger som klistrade intill iskanten. Dessutom blir det lite skådning runt sjön. Åke Abrahamsson leder det hela och vi är ute till cirka 13.00.
Åke har tfn 070 660 24 53.

Söndagen den 3 mars
klockan 10.00 – 15.00
Hornborgaseminarium i Doppingen vid Naturum på Fågeludden 

Den nya byggnaden ”Doppingen” på Fågeludden har blivit ett riktigt inneställe. Porten till Hornborgasjön kan man säga.
Presentation av verksamheten och resultaten från 2018. Fältstationen bjuder som vanligt på en bit mat. Johan Månsson, forskare vid SLU kommer med ett intressant fördedrag. Med tanke på maten skall du anmäla dig till Åke Abrahamsson tfn 070 660 24 53 om du vill vara med. Senast tre dagar innan.

Lördagen den 23 mars öppnar Trandansen sina portar för säsongen och därmed startar även vår guideverksamhet.

Söndagen den 17 mars
Västergötlands Ornitologiska Förenings årsmöte i Vårgårda Fotoklubbs lokal i Vårgårda.

Som vanligt med ett digert och spännande program innan årsmötet tar vid. Åke, tfn 070 660 24 53, har alla upplysningar.

Tisdagen den 19 mars
klockan 19-00
Månadsmöte i klubblokalen

Det handlar om Grekland. Lennart Sundh berättar och visar bilder från en resa våren 2018. Eftersom pelikanerna var en huvudattraktion blir rubriken Pelican Tours resa till Grekland maj 2018. Missa för allt i välden inte detta!

Samtliga programpunkter finns i Svarthaken  - KLICKA HÄR >>

OBS: Samtliga gamla notiser (från 2002-2019) finner du genom att klicka här >>


AKTUELLA OBSAR >>>


ONSDAGSGRUPPEN

Rapport från den 13 februari 2019 finns här >>

Länkar till alla rapporter från onsdagsgruppen finns samlade på en och samma sida sida >>©Evert Arnoldsson


Fin Skåneresa

Ännu en vinterresa till Skåne har gått av stapeln, artlista kommer som vanligt. I väntan på den kan kanske ett par bilder vara på sin plats. Sture Gustavsson har tagit bilderna på kejsarörnen och på en av de kaspiska trutarna. Båda höjdpunkter var och en på sitt sätt. Örnen fanns för dagen vid Börringe gård i Svedala kommun. Heder åt vännerna i Göteborgs OF som var på plats innan och som ringde oss och talade om var den var. Vad vi fick se var inget mindre än en uppvisning i den absolut högsta divisionen.

Detta var den första gången under alla resor som jag fick riktig ordning på de kaspiska trutarna, jag såg minst tre olika, Det släppte liksom! Ytterligare någon bild kommer!

Uppdatering

Här är länk till artlistan >> samt nedan en bild som Erik Tornberger har tagit

//Åke skrev

Klicka på bilderna för att se dem större!


©Erik Tornberger©Sture Gustavsson


©Sture Gustavsson


Ännu en fullträff!

Så var årets örndagar till ända. Succe på alla fronter. Antalet besökare blev ganska precis 3000. Flest lokala men påfallande många från  fjärran orter.

//Åke 0219


©Jan Johansson


Fantastiskt årsmöte

Årsmötet 2019 blev en ny fullträff. Sjuttio personer hade mött upp till trevnad och gemyt samt ett väl förberett årsmöte. Torbjörn Skogedal visade ett bildföredrag under den nu välkända rubriken Lockelsens Landskap. Vi har väl aldrig hört så många ovationer efter något bildföredrag som efter detta. Medlemslotteriet som vanligt stor succé; det torde vara det mest givande lotteriet i historien. Och förstås - ett stort och varmt tack till Susanne och Anita som på ett så förnämligt sätt gjorde smörgåstårtorna och allt annat som hörde till måltiden.

Skrev Åke Ab 190129


En trotjänare har gått ur tiden.

Vi har nåtts av budskapet att Alf Karlsson har lämnat oss. Alla som på minsta sätt har haft med tranorna och tranräkningarna att göra vet vem Alf var. Vi talar inte om år utan om många årtionden tillbaka som han och Clas Hermansson har ansvarat för räkningarna. År efter år.
Vi bevarar Alf och hans gärning i ett ljust minne.

//Åke Ab januari 2019


Knölsvanar

Trångt i flygkorridoren över Hornborgasjön när isen lägger sig.

Klicka på bilden för att se den större!


©Jan Johansson


Matare

... som passar till 500 gram matfett: 30 kr

Hör av dig till:  
Helge Sundén tel 0515-80592, 070-638 50 92
eller
Sten Danielsson tel 0515-72 82 17


©Mari Friberg
 Snösparvar

Ytterberg, Hornborgasjön, 6 november 2018.

Klicka på bilden för att se den större!


©Jan Johansson


GÅ MED I VGOF

GRUS är förmodligen tillsammans med Vår Fågelvärld Sveriges vackraste fågeltidskrift. Om du blir medlem i Västergötlands Ornitologiska Förening får du den minst fyra gånger per år.

Titta in på föreningens  hemsida så ser du hur man gör.