NOTISER AUGUSTI 2009

 

Simfågelräkning

Den 15 augusti gick höstens första simfågelräkning i Hornborgasjön av stapeln. Höga siffror noterades för flera arter - till exempel knölsvan 2009, snatterand 2077 och skedand 489 exemplar.
Det kompletta resultatet finns på Hornborgasjöns Fältstations hemsida  >>

//Åke
090830


Många tistelfjärilar

Det blev till sist en riktigt fin fjärilsommar. Hos oss i Skyberg växer massor av kungsmynta som drar stora mängder fjärilar. Tistelfjärilar har gått till som aldrig tidigare; den dagen som vi såg de flesta var där fler än femtio. Flera andra arter har också passat på att förse sig. Dock ej amiraler och sorgmantlar som föredrar savande träd eller rutten frukt. Plantera kryddväxter, bäst går lavendel och kungsmynta eller oregano som den även kallas. Att låta det bli många kvadratmeter är bra. Då kommer fjärilarna att lysa upp din trädgård på sensommaren. Dagfjärilar är ett allt populärare ämne bland fågelskådarna och der är flera av våra duktigaste ornitologer som så där vid sidan om har skaffat sig enorma kunskaper i ämnet.
Länken http://www.lepidoptera.se går till Magnus Ungers hemsida som enligt min mening är den bästa så här långt.

Bilderna föreställer tistelfjärilar och påfågelöga.

Åke skrev och tog bilderna
//090827


Massor med rovfåglar

Månadsskiftet augusti - september är den bästa tiden på året för att se rovfåglar av olika slag och åldrar. Mönarp - Rogestorp är ju välkänt och självskrivet men inkludera även Redberga och fälten söderut.
Det fínns många bra ställen att stå på utmed vägen söderut. Där finns för närvarande en mängd kärrhökar - både blå och bruna.  Vråkar naturligtvis  - så även fjällvråk. Härom dagen sågs en brun glada dra förbi och så vidare.

//Åke 09082
6


Läs om årets tornfalksprojekt här >>

Kika på Anneli Jonssons tornfalkbilder >>

Bilden på tornfalkungen nedan har Kent Ove Hvass tagit, bilden på den ringmärkta hanen från Mönarp har Lennart Ljus som upphovsman.

Klicka på bilderna för att se dem i större format.Hela projektet Tornfalk Skaraborg drivs av Åke Abrahamsson, Helge Sundén och Peter Lindkvist, Kent Ove Hvass och Skövde Fågelklubb har hand om Skövde med omnejd, Alf Lindblad har hand om Lidköping med omnejd.

Full fart på vaktlarna

De varma och lugna nätter som vi har för närvarande är perfekta vaktelnätter. Det är bara att dra ut i jordbrukslandskapet och lyssna. Sädesfält är bäst så här års och tänk på att det har blivit lite mörkare vilket gör att du kan åka ut lite tidigare. Det är inte alls för sent på säsongen. När det är sådant här sommarväder som vi har nu spelar de hela nätterna och det hörs långt! Nästan en kilometer.

Åke
2009-08-05