NOTISER FEBRUARI 2011


Slut för i år!

Enligt traditionen avslutades våra örnhelger med ett tårtkalas i Trandansen.
Hela 25 personer hade mött upp trots all sport och grasserande förkylningar. Vi vill tacka alla som på ett förtjänstfullt sätt har hjälpt till i Trandansen och naturligtvis med att sköta utfodringsplatsen. Om den kan man säga att det faktiskt löste sig och blev bra.

Åke
2011-02-27


Sjuka duvor

Duvor som beter sig konstigt har uppträtt lite varstans i Sverige Om du träffar på duvor som trillar omkull, verkar kraftigt berusade eller dör omotiverat fort kan det vara duvpest som är den sjukdom som det handlar om. Om det är fler än en skall man med fördel ringa Statens Veterinärmedicinska anstalt tfn 08 67 40 00. SVA har skickat ut ett upprop till alla som sysslar med fåglar på något vis. Detta virus är helt ofarligt för människor.

Åke 2011-02-23


Jan - Fasan!


Foto: Åke Abrahamsson

Vi har en fasantupp utöver det vanliga i vår trädgård. Så fort vi går ut kommer han sättande och följer oss i stort sett som en hund på ett par meters håll. Han går dock inte gärna till anfall, i varje fall inte om man hutar åt honom då och då. Hans största förtjusning utöver att äta och att vara allmänt stökig är att se sig själv i källarfönstern. Han röjer även kraftigt under fågelbordet och ser till att han får vara ensam till maten. Kul fågel, och som sagt, våra barnbarn har döpt honom till Jan för det rimmar så bra.

Åke
2011-02-22


Lyckad Skåneresa


Tofslärka
Foto: Rolf Andersson

Se bilder från resan här >>

I yrväder och stark kyla drog vi i väg på vinterns Skåneresa och trodde väl att det skulle bli en kamp mot vädrets makter - men så icke. Vi fick en härlig helg med strålande väder och många fåglar – dock uteblev kornsparvarna nere vid Hammar.  
Utgångspunkten var denna gång vårt boende i Tollarp och från den positionen gjorde vi två slingor ut i landskapet. Start hos havsörnarna i Tosteberga uppe i nordost där det även blev en kungsörn denna gång och ett åttiotal salskrakar i vackra dräkter. Därefter åkte vi vidare ner till Äspet i Åhus med många sjöfåglar och bland annat resans enda alfåglar och bergänder. En skön plats! Sedan ännu längre söderut till hamnen i Simrishamn där det bästa trutrevet var översvämmat på grund av högvatten. Det blev bra ändå med både änder och måsfåglar. En vittrut fanns där sedan en tid och den visade upp sig å det vackraste, Även en nästan säker 4K kaspisk trut. Sedan var klockan dags att åka till kornsparvarna vid Hammar öster om Ystad men det misslyckades denna gång, kanske berodde det på att markerna var översvämmade.
Fyledalen söndag och fler örnar - både havs och kungs. Vi minns de två havsörnarna som överlämnade pinne (eller snarare gren) till varandra en lång stund nästan rakt över våra huvuden.
Vildsvin blev det även för den hugade. Vid detta laget hade gladorna blivit riktigt många men vi såg få tättingar vilket var det rådande tillståndet under hela resan.
Vombs ängar och Våmbsjön stod sedan på programmet. Den senare svämmade över utmed ån i kvadratkilometerstora flak. Här fanns en massa simfåglar tillexempel många bläsänder och några stjärtänder, dessutom brunänder och salskrakar bland mycket annat.
Ängarna bjöd på tusentals gäss; mest sädgäss och grågäss men även en hel del bläsgäss och några spetsbergsgäss En hel del vitkindade gäss var där också. Och örnarna! Just när vi kom dit gled fyra havsörnar över i tät formation - lite som fågelvärldens tunga bombplan. Strax därefter uppenbarade sig en kungsörn och gjorde en perfekt fotolov över platsen där vi stod. Så nära händer sällan. Den höll hov i området för oss en bra stund därefter medan en pilgrimsfalk gjorde ett uppvisningsdrag bortöver fälten.
Tiden led och innan hemresan avslutade vi vid Segevång i Malmös nordligare delar med att titta på tofslärkan som funnits där en tid. Sextiofyra arter fick vi ihop vilket känns rätt ordinärt.

Se artlistan HÄR >>

Tio personer deltog i denna förnämliga resa som har blivit en tradition i våra klubbars program.

Kent Ove och Åke ledde och Åke skrev.

2011-
02-15


Sista örnhelgen!

En kanonsäsong! Så kan man sammanfatta våra örnhelger 2011. Så småningom redde det ut sig med maten och beträffande örnarna har det varit lysande - synnerhet har vi sett kungsörnar vid många tillfällen. De flesta åren har vi inte sett någon kungsörn alls på maten och det är inte slut bara för att vi stänger örnhelgerna - Vi kommer att lägga ut mat till i början av mars. Det går således alldeles utmärkt att stå vid Trandansen och spana bort mot utfodringsplatsen.
Man behöver förstås tubkikare och man får stå ute men det bör inte hindra nu när våren närmar sig.
Till sist tack alla trevliga besökare och inte minst ni som hjälpt till.

//Åke 2011-02-07