NOTISER JANUARI 2009

 

Örnhelgerna rullar vidare.....

Efter de tre första helgerna med öppet hus ute vid Trandansen kan en liten sammanfattning göras. Publiktillströmningen varit mycket bra; någonstans bortåt tvåtusen personer kan ha besökt oss så här långt.
Frågorna på telefon strömmar in fortfarande från intresserade som vill komma på besök. Ordet institution kan missbrukas men i vårt fall med örnhelgerna ute vid  Trandansen är det ovanligt välfunnet.
Om antalet örnar kan man säga att det är ett medelår. Vi hade fler örnar i sjön i början av januari men troligen bidrog den fina skridskoisen till att antalet minskade något.

Kolla in följande länk: http://ttela.se/mera/1.141705 för mer från Trandansen och Örnhelgerna. (Tipstack till Leif Larsson) 


/Åke
2009-01-26

Utlägg på utfodringsplatsen den 7 januari.
Det är Ulf Karlsson som försöker få ordning på länkarna
(klicka för större bild)Varfågel - 09


Foto: Lennart Ljus

NY KARTA - klicka här >>

I slutet av november drog vi igång ett vinterprojekt som handlar om att hitta kommunens varfåglar. Här presenteras det tredje resultatet. Om du klickar upp kartan kan du se var de finns. Det är intressant att se att där fortfarande inte finns några utmed hela den östra delen av kommunen.
Eftersom det har blivit några nya platser med varfågel sedan sist är det  dags att uppdatera kartan.
Floby Kyrka den 29.12
Marka Kyrka den 1.1
Mussla i Börstig den 4.1
Följande är nya sedan förra uppdateringen.
Furulund Trävattna och Salaholm Trävattna 0110 samt 0106 (samma ex)
Vistorp – Gamla Affären  0106
Jättened – Ö Tunhem. Början av januari
En särskild eloge till Lennart Ljus som bidragit med många av prickarna på kartan.
Dessutom upprepar jag vad jag skrev i november:
Frågeställningen är - Hur många varfåglar finns det i vår kommun. Eric Thorsson har letat under några år och har väl ett visst hum om hur många det kan finns - åtminstone runt Hornborgasjön - men här finns stora områden som är okända. Egentligen vet vi något säkert endast om mossarna ner mot Mönarp. Om resten söderut och likaså mot Vartofta och bortåt – vet vi inget. Åk ut en sväng och leta. Fram till den 15 mars kan vi hålla på.  Rapportera till Åke vartefter

//Åke den 16 januari


Denna veckan händer det…

På trettondedagsafton skickades pressmeddelande ut till alla tidningar i Västsverige om årets örnhelger vid Trandansen.  På GP:s webbupplaga kan man redan läsa om det hela. På torsdag tar vi emot de tidningar som vill besöka oss på vår presskonferens och sedan är det bara att hoppas att så många som möjligt skriver så mycket som möjligt. Utfodringen på vår matplats har pågått sedan mitten av november och kommer att hålla på till slutet av februari. Vi lägger ut mat tre gånger per vecka – måndag, onsdag och fredag. I samband med örndagarna gör vi ett extra utlägg på lördag kväll. Alla besök på matplatsen görs i mörker för att inte störa. Ett moment att oroas över är att det är så många skridskoåkare på sjön. Det är förstås härligt för många med så fin skridskois och alla får plats. Det stora problemet uppstår emellertid när åkare drar sig ner i kanalerna söderut. Då ger sig fåglarna av och kommer inte tillbaka mer den dagen.
/Åke
2009-01-06
 

Vår pressträff på torsdagen var kanske den mest lyckade hittills. Många tidningar var på var på plats liksom lokalradio och dito TV. Om spaltutrymmet motsvarar uppslutningen kan vi inte få bättre reklam.

/Åke
2009-01-08


 
 


Utlägg på utfodringsplatsen den 7 januari.
Det är Ulf Karlsson som försöker få ordning på länkarna.


Jaktfalk på bögda....

På Nyårsdagen upptäcktes en jaktfalk vid Redberga. Den satt på den plöjda åkern vid före detta flygfältet. Efter en kort stund flög den
iväg mot Ålleberg.
Det är en mörk sak i sin första vinter.
Ut och leta!

/Åke 2009-01-01