NOTISER JUNI 2007


Fullt sving i tornfalksprojektet….


Foto: Helge Sundén

Just nu pågår arbetet med inventering och ringmärkning av våra tornfalkar. När i stort sett allt är färdigkontrollerat har vi 122 häckningar i kärndelen av projektet. Om vi lägger till Lidköpingsdelen och Skövde dito kommer vi att landa på bortåt 180 häckningar vilket är lika med förra året. Kullarna är dock mindre och det är tveksamt om vi når 4,5 i kullgenomsnitt, snarare då 4,3 vilket är en hel unge mindre per kull än förra året. Orsaken är betydligt sämre födotillgång i år jämfört med förra året. Sam vanligt är det Helge Sundén och jag själv som kämpar på. Två månader går det åt vilket är en och en halv månad heltid och 350 mil körning.
Helge har tagit bilden som visar en holk på insidan.

/Åke


Gott om näktergalar vid Falköpings soptipp

Läs Jonas notis här >>


Nattfåglar

Kolla hur säsongen varit här >>


Åka till Öland i sommar?

Vår medlem och tillika Falbygskonstnär, Ingemar Tinnert ställer ut på Ottenby Kungsgård, närmare bestämt i Hantverkshuset från den 5 juni till den 25 augusti. Öppet helger fram till den 17 juni sedan dagligen 11 - 17. Med sig har han konstnärerna Tony Abrahamsson samt Irene Leijon.


Läget i kommunligan den första juni

Vi håller ställningarna! Den första juni hade 217 arter setts i kommunen sedan årsskiftet. Det ger oss en hedrande tjugofjärde plats i landet. Leder gör Mörbylånga och Gotlands kommuner med 263 arter.
Albin Torsson har tagit över ledartröjan och har sett 193 arter tätt följd av Sven Olof Green som har 191. Nu blir det nog emellertid glest med nytt när flyttningen är över och sommarstiltjen inträder.

/Åke


Amiraler och tistelfjärilar!

De sista dagarna i maj har ovanligt många amiraler och även tistelfjärilar synts i markerna. Båda arterna är flyttare och kommer upp till Skandinavien från kontinenten och kan därmed klara ut en generation hos oss som flyger under eftersommaren.  Båda arterna förekommer över i stort sett hela jordklotet och är oerhört framgångsrika. De fortplantar sig när och där det går och har inget egentligt övervintringsstadium. Men de är vackra - passa på att titta!

/Åke