NOTISER MAJ 2013

 

Exkursionen till Skåne 24-26 maj

Reserapport kommer senare.

För artlista, klicka HÄR >>

Bilderna här nedan har Victor Tapper tagit.
Vill du se fler av Victors bilder från resan, klicka HÄR >>


Kungsörn och kråka.


Pungmes.

©Victor Tapper


Månadsmöte i Vilskestugan den 21/5

Trots dåligt väder med dimma och duggregn kom tjugo medlemmar till klubbens månadsmöte i Vilskestugan. Kvällen blev trivsam och samtalen flödade i den fina lokalen. Klubben bjöd på korv med bröd och läsk.
Åke tipsade om utflykter till Naturum vid Tåkern med spångad vassled på 1,7 km och det allra nyaste Naturum vid Läckö.
Klubbens programpunkter har varit välbesökta under våren. Åke och Anita har fått i uppgift att kolla höstens program.
Åke har haft svårt att hinna med utflykterna för daglediga i vår. Förslaget är att skaffa en annan ledare.  Kom gärna med förslag!
Storspovarna har minskat kraftigt på Falbygden från 200 par 1998 till kanske bara 10 par nu. Även lärkor ligger illa till.
Kvällen avslutades med personliga fågelrapporter.

//Anita Ljungström 2013-05-24


Brushanekväll

Ett stort gäng (21 pers.) hade samlats vid Trandansen, för att skåda vadare. Det var strålande väder och fint ljus över sjön. Så många vadare fick vi inte se, bara en mindre strandpipare, drillsnäppa, några rödbenor och förbiflygande grönbenor. Rovfåglarna var mer synliga. Pilgrimsfalken drog snabbt förbi. Tornfalken jagade och tre havsörnar i olika åldrar satt i videt mot Hånger.
Två fiskgjusar syntes i träden mot Almeö och de bruna kärrhökarna svävade över videt och skrämde upp måsarna. Några enkelbeckasiner spelade över Ebbaholmen. Buskskvättan sjöng bakom oss och ett stenskvättepar jagade insekter i diket.
När alla fikat och kvällen led mot sitt slut kom äntligen ca tjugo brushanar flygande och slog sig ner ute i sjön. Det blev en fin avslutning.

//Anita Ljungström 2013-05-07


Fin å-vandring!

Efter några års uppehåll gick vi på söndagen (5/5) utmed Lidan mellan Snipebro och Qvissle, en vandring om cirka en halvmil. Vi borde varit fler än de fem tappra som mötte upp.
Skogsnäppor, drillsnäppor och en och annan forsärla tillhör bebyggarna. Knipor och kanadagäss hängde med hela vägen. Vi hörde en gransångare ganska långt ner utmed ån, trastar, ett par svartmesar och många rödhakar hördes från skogen.
På ett ställe lyste tibastens blommor mot oss i rikt mått. Annars var floran mager så här tidigt.
Spåren efter vildsvin var många och omfattande, att det är en stor stam är tydligt och en ny upplevelse i Falbygdsmarkerna.
På ett ställe troddes höra orrpel, de flesta var dock starkt tveksamma till detta. Och så riktigt - åkergrodor var det som konserterade där lugnvatten hade skapat lite frodigare vegetation. Vi hörde dem sedan på flera ställen utmed vår vandring. Man har liknat lätet vid luft som bubblar ur en sjunkande flaska.
Man passerar Gullåkra under vandringen som är en intressant och spännande plats utmed ån och som nu har fått biotopskydd

//Åke Abrahamsson 2013-05-05


Dåligt kattuggleår!

När Helge Sundén och jag tittat i de flesta av ugleholkarna vi har, kan vi konstatera att kattugglorna har ett mycket dåligt år. Endast tre häckningar i tjugotalet holkar blev det magra resultatet.

//Åke Abrahamsson 2013-05-05


Fågeltornskampen även i år

Landskamp mellan Finland och Sverige om artrikaste fågeltornet. Finnarna vinner alltid!
Vi är givetvis med och tornet vid Sjötorpasjön är bemannat från 06.00 -13.00. Det är Lennart och Ingvor Ljus samt Anita Ljungström som håller ställningarna, åk dit och hjälp till.

Läs mer på SOF:s hemsida HÄR >>

//Åke Abrahamsson 2013-05-02


VEM VANN FOTOTÄVLINGEN?
"Hornborgasjön som fågelsjö" och "Tranan".

Kolla HÄR >>