NOTISER NOVEMBER 2014

 

Adventsrallyt - 2014!

Tre lag deltog i rallyt detta år, vilket är för få. Nästa år måste vi få ihop dubbelt så många. Resultatet blev att alla tre lagen låg lika varandra,35 arter +- 1 art. men inte med samma arter. Sammanlagt blev det hela 49 arter med några höjdare såsom skrattmås, varfågel och råka samt smådopping. Saknades gjorde fjällvråk, strömstare, steglits samt ytterligare någon vanlig art.

//Åke Ab skrev den 141130


Den sista......?

Hornborgasjöns fältstation genomförde sistlidna helg höstens sista simfågelräkning. Resultatet blev som förväntat, men 446 salskrakar är mäktigt, den högsta siffran någonsin. En storlom, tre alfåglar, några bergänder och en fin flock med svärtor förgyllde dessutom det hela.
Vi noterade vidare att det finns minst halvdussinet med blå kärrhökar i området.

/Åke Ab 141128

PS Salskrakarna håller i sig, fler än 250 vid Hångers udde alldeles nyligen DS


Örnhelger i fara!

Så här års brukar starten på örnsäsongen stå för dörren. I år är det emellertid tveksammare än någonsin tidigare om det blir någon. Skälet är förstås att Skövde slakteri drabbades av eldsvåda tidigare i höst och därmed även våra matleveranser. När detta skrivs har vi ingen prognos alls om det kan bli några örnhelger eller inte. Vi jobbar för fullt i alla riktningar för att få tag på mat men vi är inte på den trygga sidan på något vis. /

/Åke Ab 141120


"Offentliga" fågelmatningar

Vi har några fågelmatningar som inte begränsas av privat mark eller annat som gör dem olämpliga att besöka. De flesta är kända sedan tidigare men det kan vara på sin plats att så här i början på säsongen berätta vilka de är. Sten Danielsson har två; en nere vid Sjötorpasjön samt en väster om Odensberg, vid Härstorp alldeles nära järnvägen. Vid Hulesjön finns en som Lennart Ljuhs sköter, och som klubben backar upp. Den ligger helt nära tornet. Vid Ringmärkningen vid Kärragården på Fågeludden finns en stor matning som fältstationen svarar för. Jag har en på Mösseberg, uppfarten mot Vilskestugan, första infarten till höger efter stora kraftledningen. Dessutom kan det påpekas att vid Paradissjön på Skövde övningsfält finns en riktigt fin fågelmatning. Det kanske finns någon mer?

Skrev Åke Ab 141107


Hallandsresan i november

Sedan många år tillbaka åker vi med våra klubbar till Hallandskusten i Allhelgonatid. Årets upplaga kan beskrivas som liten men naggande god. Vi var endast fem personer allt som allt från Skövde och Falköping. Det gjorde emellertid inget för vi fick ihop 77 arter, se artlistan HÄR >> som Lotta Berg sammanställt. Det blir alltid något nytt för varje resa och så även i år. Bredstjärtad labb och även kustlabb kunde beskådas från Gubbanäsan ute på Getterön i det sista skälvande dagsljuset. Det kunde nog ha blivit fler havsfåglar men vi anfäktades av av dimma tidigare under dagen vilken hindrade den nödvändiga sikten över havet. Storlabb har vi sett på våra novemberresor tidigare men de här båda är nog nya. Toppskarvar ser vi varje resa numera - vem kunde tro det för ett par årtionden sedan. Havsfåglar är kul!
Skall man ha något minustecken i protokollet får det bli det faktum att vi inte såg några berglärkor eller snösparvar men vi hade full kompensation i allt annat. I övrigt återstår endast uppmaningen att kolla artlistan - den förtjänar att studeras ingående!

Åke Ab skrev den 141103