NOTISER OKTOBER 2011


Sista resan...

Så var det dags för sista resan för i år. Som vanligt var det Hallandskusten som stod på programmet. Och som vanligt blev den riktigt bra med vad som hör årstiden till och definitivt lite till. Fyra resenärer gavs sig iväg i den tidiga morgonen och det är normalt även det. Dock såg vi inte någon alkekung vilket var ett mycket hett önskemål.
En hel del vadare fanns kvar och inte minst änder av flera slag. Toppskarv hör till numera , och vi såg ett par stycken. Vid Galtabäck fanns några berglärkor tillsammans med en flock vinterhämpling. Vi var ute på Gubbanäsan längst ut på Getterön för första gången på flera år. Ute vid själva spetsen fanns en tärnmås som lät sig beskådas på fint håll. Skärpiplärkor hoppade omkring på stenarna, några trädlärkor sträckte och en enorm flock med kajor försökte sig på att sträcka ut över havet. En flock om bortåt sextio kråkor tvekade inte utan drog rakt ut. Tvekade gjorde inte heller flera sparvhökar och en gammal blåhökhona, vi såg för över flera blåhökar som jag jagade över fälten utmed vår väg. Vi avslutade med en turturduva i stadsparken i Varberg som kunde beses från bilfönstret där den promenerade alldeles vid en trottoarkant.

Bilderna på sillgrissla, tärnmås och turturduva har Rolf Andersson tagit.

Klicka för större bilder
©Rolf Andersson
 

//Åke 2011-10-26


Ännu en fullträff!

Drygt tjugo personer från Falbygdens och Skövde Fågelklubbar var på Öland den gångna helgen. Ytterligare en fullträff i raden av många - så kan resan enkelt sammanfattas. Artlistan talar sitt tydliga språk men det förtjänar att nämnas att resan avslutades med örnfrossa. Två kungsörnar, en drös havsörnar och mitt i alltihop en ormörn, som hade upptäckts dagens innan, låg och segelflög över Ottenby lund Dessutom många vråkar av skilda slag.

Artlista finns HÄR >

//Åke 2011-10-11
 

Bilden visar en del av gänget vid muren ut mot Schäferiängarna. (Det gamla tyska ordet schäferi har med fåravel att göra.)

Prutgässen var många vid Ottenby denna helg    

©Åke Abrahamsson


Mekelsmäss 2011 - ännu en succé


©Johan Mårtensson

Man får väl säga att vädrets makter var med oss och alla övriga mekelsmässarrangörer runt om på Falbygden.  Publiktillströmningen  under lördagen var ju enorm.  Minst 1700 besökare. Med största sannolikhet har det aldrig varit så många besökare under en dag i Friggeråkers bygdegård. (Målle Lindberg lär dock ha något svårslaget rekord från början av 60-talet med antalet besökare samtidigt i bygdegården). Under söndagen kom ca 300 personer vilket ger sammanlagt drygt 2000 besökare. En fantastisk siffra. Och med stort besöksantal följde ju naturligtvis också en god försäljning. Korv, fika, holkar och fågelmatare gick åt som aldrig förr. Kanske skulle vi kunnat hoppas på att sälja någon mer tavla men det är ju lite kärva tider och folk kanske håller i plånboken vad gäller dylika utgifter.  Resultatet är inte fastställt ännu men vi kommer ju definitivt att gå med vinst.   Nu är det ju definitivt inte det som är det primära - om vi går med vinst eller inte. Det viktiga är ju att vi ännu en gång har genomfört hela denna "happening" med flaggan i topp. Många av föreningens medlemmar har varit engagerade - arbetet har gått smidigt i det nu ganska väloljade maskineriet. Många besökare kommer och diskuterar fåglar, holkar, foto, sticktekniker, fågelmat, julkort, drivved m m. Vi kunde konstatera att vi kanske skulle haft parkeringspersonal ute på gården också, anarkin var stundtals total. Gräsmattorna fick nog en del stryk men de återhämtar sig väl under vintern. För första gången hade vi besök av en turistbuss och då blev det internationella inslaget markant eftersom styrelserna i Föreningen Norden i våra vänorter Lier, Hobro och Kokemäki åkte i bussen.
Jag vill nu rikta ett stort tack till alla målare, fotografer, snickare, lerknådare, silversmeder, vävare, stickare, porslinsmålare,  kakbakerskor, holkbyggare, fågelmatartillverkare, skärmbärare, lampuppsättare, holkförsäljare, fikaserverare, lottförsäljare, fixare m m.  Ni har alla varit ovärderliga för att det hela ska kunna bli den succé som det blev. Ett mycket stort tack och på återseende nästa år. För vi kör väl nästa når igen?

//Lennart 2011-10-04

Vinnare i lotteriet: Fågelsång (ljudbok)  vanns av Marita Jonasson Stenstorp och Örnarnas rike av Berit Ericsson , Tibro