NOTISER OKTOBER 2015

 

Trastar, trastar, trastar…..

Det är för närvarande mängder av trastar i markerna. Tusentals!  Mest björktrast och rödvingar förstås, men även trastar av ädlare märke kan dyka upp vilket framgår av den bifogade bilden från Torbjörntorp söndagen den 18 oktober.  Det är Rolf Andersson som tagit närbilden på den erkänt skygga och svåråtkomliga ringtrasten. Det är bara att njuta. Man bör även känna till att ringtrastar i våra trakter om hösten är en helt annan svårighet än det är på våren.

2015-10-18 Åke Ab skrev texten


©Rolf Andersson


Mekelsmäss – väl genomfört

Så är det då åter en Mekelsmässhelg genomförd och det med bravur. Allt gick jättebra. Fin utställning med många fina verk. Nyheten för i år, Jan Bertilssons bildsvit från den numera nedlagda Ulricehamnsbanan var kanske inte någon försäljningsframgång men den rönte stor uppskattning. Många besökare hade minnen från stationer och hållplatser. Försäljningen för övrigt var god och det kommer att ge ett fint tillskott till klubbkassan.

Ett stort tack till alla konstnärer, kakbakerskor, holksnickare, försäljare, skärmuppsättare, kabeldragare och alla ni andra som hjälpt till. Det är ju som vanligt er medverkan som gör denna happening möjlig.

Nu väntar nästa stora grej. Örnmatningen och örnhelgerna. Det kräver också insatser så jag hoppas att ni hörsammar när Jan, Anita och Inga-Lill hör av sig.

Lennart


Mäktig Ölandsresa!

Det går bättre om man är flera. Att våra klubbresor bkir så bra beror på att vi är många duktiga som hjälps åt att hitta fåglarna. Denna gång var vi tolv västgötar som drog österut till det fagra Öland. Vi satte målet 120 arter under resan och det nådde vi och mer därtill. Nu är ju ”hur” viktigare än ”att” när det handlar om fågelskådning men det är ändå lite kul att sätta ett artmål för att se vad man kan få ihop. Ta en ordentlig titt på artlistan nedan, det är den sannerligen värd!
En del inslag måste framhållas särskilt. Både större och rödstrupig piplärka är ett sådant. Rovfågellistan omfattar hela tio arter, det är svårslaget! Tättingsträcket var väl inte direkt bedövande och inte heller sjöfågeldito men arterna fanns där över hela linjen. Någon såg en möjlig islom men den fick släppas på grund av långa håll. Dvärgbeckasin sågs på det mest spektakulära sätt vilket resulterade i mäktiga bilder för den som hade grejer till det. Även vadarna i övrigt blev bra även om antalen var lite klena.
En fin taigasångare fick vi se i härlig trädgårdsmljö på en plats som heter Solberga ett lite stycke norrut på ön. Alla fick se den och några riktigt bra och med hög kvalitet. Vände man sig åt andra håller skruvade en kungsörn upp på hög höjd. Söndag morgon fångade man så en bergtaigasångare på fågelstationen och som visades upp som seden bjuder och släpptes därefter inför hundratals åskådare. Det är faktiskt inte så lite fest över detta och den åtföljande sparbössan med insamling av medel till verksamheten vid fågelstationen fylldes snabbt.
Efter ett fint svart rödstjärtbesök i Grönhögen och det obligatoriska besöket i Stenhusabod blev det Bejershamn och då var det dags för hemresa. Nej mittåt – för precis då kom larmet om en blåstjärt vid Sandby rakt över ön. Vi åkte direkt och fick vara ned om ett riktigt superdrag med alla tillbehör plus att de flesta faktiskt fick se blåstjärten mer eller mindre bra. Det är värt att citera Erik Rosenberg från 1955 ” Ornitologer – när i vandren i lavskrikans, tallbitens och videsparvens skogar, lyssnen ock då efter den sibiriska taigans Fågel Blå” Fina ord ur fågelboken Fåglar i Sverige. I många stycken fortfarande oöverträffad. Även språket! Att vår blåstjärt inträffade på en underskön plats på östra Öland gjorde absolut inte saken sämre!
Och så var det ugglorna. Två jordugglor såg vi men framför allt spelade en pärluggla några gånger vid Ås vandrahem sent på lördagskvällen. Ok, det är lite invasion i höst men det kan vara första gången genom tiderna som någon pärluggla hörts på denna exklusiva plats.

Se artlistan här >>

Skövde och Falbygdens fågelklubbar åkte som vanligt tillsammans och Viktor Tapper och Åke Abrahamsson ledde det hela och Åke skrev berättelsen den 151005.

Bilder: den uppvisade bergstaigasångaren och blåstjärtspaning i en kohage på östra Öland.