NOTISER OKTOBER 2023

 

Så himla bra!

Det traditionella bildföredraget i Slötagården i oktober lockade mellan 45 - 50 deltagare. Det  var Torleif Halvorsen som hade med sig ett bildföredrag som han kallar Stort, smått och mittemellan i våra hemmamarker. Det behöver inte vara ett reportage från Yttre Mongoliet för att fungera. Det räcker gott med allt det vackra som vi  har omkring oss.

// Åke 231020


En epok är till ända

I början av 1990-talet byggdes ett skafferi i skogen bakom Ebbholmen  för örnutfodringen vid Hornborgasjön. Lennart, Håkan och Jan har monterat ner det och kört det till Tippen med traktorkärra. Många av er har varit där men nu är det rent skogen. Vi tänker på namn som Gösta Eriksson, Ulrich Tourbier, Ingemar Carlsson, Rolf Grahm, Helge Sundén och många fler. De flesta finns inte bland oss längre.

// Åke 231019


©Håkan Fridner


©
Håkan Fridner


Reserapport

Öland lever verkligen upp till namnet Solen och Vindarnas Ö. Vi var 7 deltagare och när vi lyckades hittade lä kunde vi njuta av sträckande Fjällvråkar och Tranor. 110 arter lyckades vi se vilket är alldeles lysande. Den ovanligaste arten vi såg var en flock med Kornsparvar som häckar sparsamt i Skåne och på Öland. 

Artlista finns här >>

// Erik

Myrspov


©Thomas Asp

Svartbukig prutgås


©Thomas Asp


FÖRENINGSNYTT

Mekelmäss och konstnatten är genomfört med flaggan i topp. Kanske vårt bästa någonsin. Bild och berättelse kommer så småningom att finnas på hemsidan. 

Ölandsresan blir av, finns sju deltagare. Thomas Asp leder resan.

Rovfågelkursen ångar på. Vi har haft fyra sammankomster. Den senaste gick till övningsfältet vid Skövde. Dessvärre ett mediokert resultat.

Torsdagen den 12 oktober klockan 18 börjar höstens torsdagsträffar. Alla hälsas varmt välkomna. Ett enkelt program, snack och lite fika skall det bli.

//Åke


Tranor, tranor, tranor...

Denna makalösa höst har vi satt nya tranrekord varje vecka. Det senaste från den andra oktober lyder på 23 700. Vi har aldrig någonsin varit över 20 000 tidigare. Alla siffror finns i transtatistiken här >> (skrolla ned på den länkade sidan)
Jag tänker ibland på vad P O Swanberg skulle ha sagt om han hade fått se detta. Vi har hans samlade tranmaterial på fältstationen, trettio välfyllda pärmar i exemplarisk ordning.
Den fantastiska bilden här nedan är tagen strax innan det är dags för tranorna att åka ut på fälten för att äta frukost. Vilket skådespel! Som framgår av bilden har de under hela hösten haft sitt nattkvarter i anslutning till Bjurumskanalen - Tvärkanalen.

// Åke 231003


©Jan Johansson


Anders Bertilsson

I dagarna nåddes vi av det sorgliga beskedet att Anders Bertilsson, en stor naturvän och fantastiskt duktig botanist, på måndagen den 18/9 gått ur tiden i en ålder av 85 år. Under början av 80-talet hade vi i Falbygdens Fågelklubb en period av stor botanisk aktivitet. Det var under denna tid som vi kom i kontakt med Anders som kom att betyda mycket för oss i föreningen. Med sina botaniska kunskaper samt trivsamma och sympatiska sätt stöttade han och hjälpte föreningen att utveckla den botaniska verksamheten. På hösten 1983 inbjöd Falbygdens Fågelklubb, där Anders också var aktiv, botanister från hela Skaraborg för att diskutera en idé kring en kommande länsflora. Det hela utvecklade sig till att på våren 1984 bli starten på arbetet med Västergötlands landskapsflora och bildandet av Västergötlands Botaniska Förening. I allt detta var Anders en av de drivande krafterna. Han kom att vara aktiv i den botaniska föreningen under hela projektet fram till florans publicering år 2002 och många år därefter. Vårt samarbete med Anders fortsatte under hela inventeringsperioden mellan 1984 och 1997 och Anders fortsatte vara medlem i Fågelklubben tills för något år sedan.
Det är med saknad och sorg vi tänker på Anders bortgång, men med stor glädje på de tillfällen vi fick möjlighet att träffas.

Christer Larsson