NOTISER SEPTEMBER 2010


Mer rörelse...

Det är inte bara grönsiskorna som det är rörelse på i höst utan även nötskrikorna. I dag passerade en flock med 12 stycken mot söder på hög höjd över husen där vi bor. Ett tecken så gott som något. När nötskrikorna ger sig av på vandring brukar det bero på ekollonen har slagit fel.

//Åke 2010-09-22


Bra möte!

Klubbens septembermöte hölls på Vikens Egendom. Vår medlem Annika Karlsson (som arbetar på Viken) berättade om verksamheten på gården som till stor del är en försöksgård. Berättade gjorde Annika med den äran och vi fick en utomordentlig inblick i vad ett stort jordbruksföretag innebär av teknik och intensitet i produktionen. Ett tjogotal medlemmar hade mött upp.

 //Åke 2010-09-22


Grönsiskor

Detta verkar vara grönsiskornas höst. I reportaget från Falsterboresan berättas om femtiotusen ut på två och en halv timma. Man ser i vardagen grönsiskeflockar dra om kring. Flera flockar i dag både i närområdet och vid
Hornborgasjön

//Åke 2010-09-22


RAPPHÖNOR

Dessa fåglar är sällsynta på Falbygden, jag har till exempel inte sett någon ännu i år. Det kan emellertid vara bra att veta att man har planterat ut 350 på Agnestad för jaktändamål och fler kommer.

//Åke 2010-09-15


Mot Falsterbo!

Helgen den 10-12 september gick fågelklubbarnas traditionella Falsterboresa av stapeln. Egentligen räcker detta som referat eftersom rovfåglarna uteblev totalt och detta är ju det egentliga målet för resan. Nu fick det bli det fina tättingsträcket på söndagen som i någon mån hjälpte upp det hela. Själv stod jag vid fyren under två morgontimmar och räknade in bortåt femtio tusen grönsiskor. Detta är betydligt fler än den officiella siffran men det kommer sig av att många siskor (och bofinkar) drog rakt ut över havet utan att angöra nabben där räkningen sker. I övrigt rekommenderas ett studium av artlistan som inte blev så tokig - trots allt. Bilden visar Falköpingsgänget vid Fyrträdgården, den som vill ha fler bilder kan titta in på Skövde Fågelklubbs hemsida - länken hittar du här >>

För artlista, klicka här >>

//Åke 2010-09-13


Blåhake i MönarpDagarna kring första september är blåhaketid. Vägarna som sticker ut i landskapet från stora vägen mot Slutarp är bra att leta utmed. Tänk på att blåhakarna är smygare som inte visar sig öppet mer än nödvändigt. Blåhaken på bilden är en hane född i år och Lennart Ljuhs tog den fina bilden.

//Åke 2010-09-02