NOTISER OKTOBER 2014

 

"Offentliga" fågelmatningar

Vi har några fågelmatningar som inte begränsas av privat mark eller annat som gör dem olämpliga att besöka. De flesta är kända sedan tidigare men det kan vara på sin plats att så här i början på säsongen berätta vilka de är. Sten Danielsson har två; en nere vid Sjötorpasjön samt en väster om Odensberg, vid Härstorp alldeles nära järnvägen. Vid Hulesjön finns en som Lennart Ljuhs sköter, och som klubben backar upp. Den ligger helt nära tornet. Vid Ringmärkningen vid Kärragården på Fågeludden finns en stor matning som fältstationen svarar för. Jag har en på Mösseberg, uppfarten mot Vilskestugan, första infarten till höger efter stora kraftledningen. Dessutom kan det påpekas att vid Paradissjön på Skövde övningsfält finns en riktigt fin fågelmatning. Det kanske finns någon mer?

Skrev Åke Ab 141107


Hallandsresan i november

Sedan många år tillbaka åker vi med våra klubbar till Hallandskusten i Allhelgonatid. Årets upplaga kan beskrivas som liten men naggande god. Vi var endast fem personer allt som allt från Skövde och Falköping. Det gjorde emellertid inget för vi fick ihop 77 arter, se artlistan HÄR >> som Lotta Berg sammanställt. Det blir alltid något nytt för varje resa och så även i år. Bredstjärtad labb och även kustlabb kunde beskådas från Gubbanäsan ute på Getterön i det sista skälvande dagsljuset. Det kunde nog ha blivit fler havsfåglar men vi anfäktades av av dimma tidigare under dagen vilken hindrade den nödvändiga sikten över havet. Storlabb har vi sett på våra novemberresor tidigare men de här båda är nog nya. Toppskarvar ser vi varje resa numera - vem kunde tro det för ett par årtionden sedan. Havsfåglar är kul!
Skall man ha något minustecken i protokollet får det bli det faktum att vi inte såg några berglärkor eller snösparvar men vi hade full kompensation i allt annat. I övrigt återstår endast uppmaningen att kolla artlistan - den förtjänar att studeras ingående!

Åke Ab skrev den 141103


Brednäbbad simsnäppa vid Vadboden

Den 18 oktober (simfågelräkningen) sågs en brednäbbad simsnäppa vid Vadboden i sydligaste Hornborgasjön. Detta är den första i Falköpings kommun någonsin. Ta fram fågelboken och titta efter hur den ser ut. Vinterdräkt gäller. Närmast häckar den på Svalbard. Den skall godkännas av rapportkommitté.

Åke Ab skrev 141029


Bjärsjö skjutfält!

Den 25 oktober stod Bjärsjö skjutfält på programmet. Det ligger i Broddetorp och på Billingen. Oron hängde i luften och regn var att vänta. Men elva deltagare hade mött upp och det blev tack vare lyckliga omständigheter en fantastiskt fin vandring runt skjutfältområdet. Bortåt åtta kilometer blev det i fin skogsterräng. Så många fåglar blev det väl inte; mesar av olika slag, en liten flock korsnäbbar ja, det var väl ungefär det hela. I varje fall inga järpar. Sunnersikens naturreservat snuddade vi vid under en del av vandringen och det lät bekant. Och visst, vi vär där i april 2008 under Christian Johanssons ledning. Det är mäktigt!

Åke Ab ledde och skrev 141025


ÖRNMÖTE / ÖRN-72

Årets Örnmöte inom ÖRN-72 är lördagen den 8 november på Fristad Folkhögskola. Börjar kl 10.15 med fika och slutar med årsmötet som är klart cirka 16.00. ÖRN-72 bjuder på lunch och fika som vanligt. Fina föredrag, denna gång om Gotlands natur och om kungsörnarna på Gotland.

Ta kontakt för samåk med Helge Sunden 0515-805 92 eller Åke Abrahamsson 0515-72 60 42


Öland i oktober!

Höstens Ölandsresa blev en lysande tillställning. Kungsfåglarna dominerade mäktigt detta år, tätt följda av gransångare och rödhakar. Om kungsfåglarna kan man säga att de var överallt, små fjäderbollar som sliter för livet med sin försörjning. Man kan veta att det går minst fyra kungsfåglar på det lägsta brevportot. I övrigt bör man studera artlistan, se länk här >> jag tror inte vi har varit uppe på den nivån någon gång tidigare under våra höstresor.  Det är inte alltid man kommer upp i 130 arter ens i maj!  Vad som däremot kanske saknades var ”ölandsvolymerna” som hör hösten till; de många gässen, fjällvråkarna, tranorna, kraftiga sjöfågelsträck – ja, ni som varit med vet!

När man ser tillbaka genom åren på våra höstresor finns faktiskt det mesta med, det som saknas det ena året kommer till nästa. Eller tvärtom. Allt mellan ormörn och vadarsvala och mer därtill. Sedan är det med nödvändighet så att alla resedeltagarna inte ser allt, artlistorna från våra resor är alltid det samlade resultatet av resan som alla hjälps åt med att få ihop.

Det finns också en social aspekt som uppskattas av många. Folk som man känt sedan länge men sällan träffar brukar vara representerade i rikt mått på Öland i vecka 42. Detta är också trevligt!

Som vanligt reste våra klubbar i Falköping och Skövde tillsammans, resan mönstrade 14 deltagare som Kent Ove och Åke ledde på vanligt vis och Åke skrev reseberättelsen den 141016 

ARTLISTA finns här >>